Organ-yhtyeen Tolonen julkaisi 10 albumia – musiikkia muun muassa koronaviruksen rna:sta

Albumit on äänitetty vuosina 2010–2020. Lisää arkistojulkaisuja luvassa.

Suomalaisen elektronimusiikin kulttinimiin lukeutuvien Organ– ja Argon-yhtyeiden Pekka Tolonen julkaisi 10 albumillista musiikkia. Levyjen musiikki on äänitetty vuosina 2010–2020, ja joukossa on muun muassa koronaviruksen rna-koodista ohjelmoitua musiikkia sisältävä albumi Alien Logic.

”Varsin paljon koodia ja luovia analysointiratkaisuja pitikin kehittää, että sai monotonisista rna- ja aminohappo-ketjuista tehtyä edes jossain määrin musiikilta kuulostavaa”, Tolonen sanoo.

Koronavirus ei ole ainoa virus, josta Tolonen on tehnyt musiikkia. Tiedekeskus Heurekan peruskiveen on muurattu aikakapseli, joka sisältää hi-viruksen dna:sta koodattua musiikkia.

Organ julkaisi 1980-luvun alussa pari singleä ja yhden albumin. Kulttimainetta nauttinut yhtye esiintyi pitkän hiljaiselon jälkeen Avanto-festivaalilla 2007, nyt jo edesmenneen jäsenensä Mikko Saarelan 50-vuotisjuhlissa Tavastialla 2008 ja Flow-festivaalilla 2009.

Tolonen on tehnyt musiikkia pöytälaatikkoonsa kaikki nämä vuodet, mutta sanoo ettei ole ajatellut musiikin julkaisua sitten 1980-luvun alun. Mielipiteensä pyörtämisestä Tolonen antaa krediittiä kolmelle taholle.

Julkaisupäätöksen taustalla on Turun yliopiston dosentti Pertti Grönholmin tutkimukset elektronimusiikin muutosvaiheesta ja Mikko Mattlarin Synteettinen Suomi -kirja, jossa Tolosen yhtyeet on nostettu alan pioneerien joukkoon. Viimeisen sysäyksen antoi elektronisen musiikin tutkija Petri Kuljuntausta, joka innosti Tolosta digijulkaisuun ja auttoi siinä.

Pikaisella tsekkauksella albumit ovat aika kaukana esimerkiksi Organin futu-/syntikkapopista. Luvassa on ambientia ja elektroakustista, varsin kokeellista musiikkia.

Tämä olikin odotettavissa, sillä HS:n 60-vuotishaastattelussaan vuonna 2017 Tolonen totesi mielenkiintonsa valtavirtaa kohtaan olevan herpaantunut.

”Tykkään marginaalisista ilmiöistä”, hän sanoi.

Organin kaltaisen musiikin ystävillekin on hyviä uutisia: arkistojulkaisut eivät jää tähän.

”Myöhemmin julkaisen lisää albumeita 70-luvun lopusta lähtien. Synapoppia ja tranceakin on luvassa”, Tolonen sanoo.

Pekka Tolosen 10 albumia vuosilta 2010–2020 löytyvät Bandcampista.