Organ!k ja Jesse Markin iskevät yhdessä terävästi kuin ruoska

Eilen julkaistu Whiplash yhdistelee luontevasti maanläheisen orgaanisia ja sähäkän iskeviä elementtejä.

11.12.2021

Hiphop-kollektiivi Organ!kilta saatiin eilen kuunneltavaksi uusi kappale, jossa mukana on Jesse Markin. Alkuvuodesta albuminsa Rakkaudesta lajiin julkaisseen yhtyeen tuore biisi on nimeltään Whiplash, ja sen julkaisijana toimii Svart.

Rumpalina, tuottajana ja DJ:nä tunnetun Toni Nordlundin perustama Organ!k sai alkunsa vuonna 2013, kun Nordlund kasasi yhtyeen musiikkipedagogin koulutukseen liittyväksi projektibändiksi. Vuotta myöhemmin porukkaan liittyi DJ Neveready eli Petteri Arpiainen, jonka lisäksi yhtyeen keskeiseen kolmikkoon kuuluu nykyään vokalisti/kosketinsoittaja Joel Forsbacka. Myös kitaristi Victor Strömbäck, basistit Vu Tran sekä Jukka Kiviniemi ovat oleellinen osa yhtyettä, kuten myös trumpettia soittava Matias Långbacka.

Suomen The Rootsiksi luonnehditun Organ!kin idea on toimia nimensä mukaisesti ikään kuin elävänä organismina. Orgaanisesti tilanteiden ja tarpeiden mukaan elävä yhtye hyödyntääkin tätä varten laajaa muusikkoystäväpiiriään. Genrerajoja Organ!k ei noudata, mutta sitä ei käy kieltäminen, että bändin soundissa kaikuvat uskollisuus hiphopin juurille sekä mustaan rytmimusiikkiin tukeutuminen.

Juuri nämä elementit kuuluvat myös uusimmassa biisissä. 90-luvun hiphop on vahvasti talossa kun Whiplash kiepsahtaa soimaan, vieden ajatukset hämyisiin jazz-klubeihin ja hikisiin underground-pubeihin, joissa bassoinen biitti tärisyttää tuoppia ja räppärin urasta haaveilevat nälkäiset nuorikot sylkevät kuumeisesti mikkiin. Jesse Markinin ilmeikästä flowta rytmittää hiipivä jännite, joka on kuin lupaus jostakin vielä piilossa olevasta salaisuudesta. Yhdessä maanläheisen mutta messevän biitin kanssa kokonaisuus on eloisan värikäs, kuitenkaan sähköisen intensiivistä väreilyä unohtamatta.

”Biisi on tietyllä tavalla kuin aikakone, koska osa raidoista on äänitetty jo 2013, jonka jälkeen ne vahingossa unohdettiin. Myöhemmin ne löytyivät sattumalta, ja bändin sisällä heräsi halu viedä biisi maliin, koska aihio oli niin kova. Biisiin soiteltiin uusia raitoja sisään, ja mukaan värväytyi lopulta Suomen helposti kovin englanniksi räppäävä Jesse Markin. Vihdoin olikin sitten aika julkaista tämä erikoinen biisi, jossa kohtaavat hiphopin golden era -henkinen simppeli ja suora tykitys, Blue Note -henkinen levynkansi, sekä Jesse Markinin taitava teksti! Kuin ruoska, biisi iskee terävästi eikä säästele ketään”, yhtye tiivistää.

Kuuntele moniulotteinen kappale alta.

Lisää luettavaa