Pihlaja tutkii uudella kappaleellaan sitä, sallitaanko naisille samoja asioita kuin miehille

Menee yli -biisissä vierailee Tippa.

08.01.2022

Uuden biisin eilen julkaissut Pihlaja laulaa tällä kertaa yhdessä Tippan kanssa. Sonyn kautta ilmestynyt Menee yli on järjestyksessään kolmas single Pihlajan tulevalta albumilta, jolta ollaan tässä vaiheessa kuultu kappaleet Tatuoitu, josta kirjoitimme lisää täällä, sekä Paha barbi, josta kerroimme täällä. Paha barbi nousi Spotifyn Top 20 -listalle, ja Tatuoitu taas vietti useamman kuukauden Spotifyn Top 50 -listalla, minkä lisäksi se on streamannut kultaa.

Hitaaseen tempoonsa nähden yllättävän intensiiviseksi rakentuva Menee yli -kappale haastaa perinteisiä käsityksiä naisen ja miehen rooleista parisuhteessa: pelimies-poikkiksen huidellessa kylillä Pihlajan esittelemä nais-osapuoli ei istukaan yksin kotona odottelemassa, vaan omaksuu aktiivisen toimijan roolin. Onnettomana ja hylättynä neitokaisena vaikeroimisen sijaan hänenkään sylinsä ei nimittäin jää tyhjäksi. Vastuu suhteen kipupisteistä ei niin ollen jää pelkästään yhden osapuolen harteille, vaan luvattomilla teillä liikuskelevat molemmat.

“Menee yli -biisi kertoo tarinaa suhteesta, jossa molemmat ovat ihan yhtä syyllisiä huonovointisuuteen. Perinteisesti naisen rooli tämän tyyppisissä biiseissä on ollut olla perään haikaileva uhri, mutta tässä biisissä olen halunnut haastaa tätä asetelmaa. Ylipäänsä mua kiinnostaa tutkia, sallitaanko naisille samoja asioita kuin miehille”, Pihlaja avaa kappaleen esittelemää dynamiikkaa.

Vaikka pettämiseen tuskin kukaan erityisesti haluaa kannustaa, on Menee yli -biisin teema tarpeellinen tutkielma siihen, kuinka vahva kaksinaismoralismi aiheen ympärillä voi jyllätä. Kappale haastaa kuulijan ennakkoasenteita ja mahdollisia piilossa olevia suhtautumistapoja, joiden pohjalta kiellettyyn sivusuhteeseen ryhtynyt nainen voi saada tiukemman tuomion kuin vastaavanlaisia harharetkiä harrastava mies. Kuinka syyllistävän leiman nainen saa tilanteessa, jossa miehen samankaltaiset teot kuitataan harmittomana “pojat ovat poikia” -tyyppisenä pelailuna?

Mielenkiintoisen teemansa lisäksi Menee yli on biisinä kutkuttavan verkkainen. Pihlajan hehkuva ääni pääsee riisutun mutta tiheän ilmapiirin kautta oikeuksiinsa, samalla kun Tippan vastapuolen puheenvuoroa edustava osuus muistuttaa siitä, että ihmissuhteet todella ovat (vähintään) kahden kauppa.

Kuuntele kappale alta.

Lisää luettavaa