Protestista syntyi bändi – kuule kun pyhä Bämä puhuu

Naisvihamielisiin räppilyriikoihin vastalauseensa esittänyt kollektiivi voimaantui saamastaan huomiosta ja perusti Bämä-bändin.

20.10.2023

Huhtikuussa debyyttisinglensä Kaiken takana on bämä julkaisseesta Bämästä tuli tämän kesän yllätysilmiö, jota nähtiin keikoilla, festareilla ja kesän lopussa myös Musiikkikustantajien palkintogaalassa pokkaamassa pystin Genrevapaa-kategoriassa.

Ensimmäisen singlen oli alun perin tarkoitus jäädä Bämän viimeiseksi, mutta sen saaman suosion seurauksena kollektiivi rakensi rivinsä uudelleen bändin muotoon. Nelli Milanista, Sadusta, Tiia Karoliinasta ja Helena Roudasta koostuva yhtye julkaisi tänään Universalin ja Elementsin kautta kappaleen Voimaantunu, jossa vierailevat Sointu Borg sekä Aina, joka räppäsi myös Kaiken takana on bämä -vedossa.

Voimaantunu inspiroi jo ennen julkaisua lukuisia ihmisiä tekemään Tiktok-videoita kappaleen introon, jossa Sointu Borg kertoo omaan napakkaan tyyliinsä hieman faktoja nuorisolle: ”Mitä enemmän sä teet asiat oikein, sitä enemmän jengi tulee nillittää sulle, et sä teet asiat väärin. Mitä korkeemmalle sä nouset, sitä enemmän jengiä vituttaa.”

Itsevarmoista hymyistä ja kaikenlaisista kunnioitettavista uraan, ylitettyihin esteisiin tai vaikka omaan kehoon liittyvistä saavutuksista koostuvaa Tiktok-kavalkadia katsoessa on helppo nähdä, että Voimaantunu ja sen myötä myös Bämä on löytänyt tarkoituksensa. Se rohkaisee, motivoi ja roihauttaa liekin palamaan siellä, missä sitä on perinteisesti pyritty sammuttamaan.

Jos Bämän alkuperäinen pointti oli protestoida naisvihamielisiä rap-lyriikoita vastaan, se ei koskaan ollut pelkästään sitä – Bämä on feminististä vastarintaa ja kutsuhuuto nousta ja muistaa muinainen pyhä bämyys.

Voimaantunu-kappaleessa bändi osoittaa kykynsä ”ketterään ja nerokkaaseen lyrikointiin”, kuten Sointu Borg kuvailee Bämän taitoja. Kaikenlaisesta manifestointi-itseapu-tähtipöly-kuvastosta sarkastisen kiinnekohtansa ottava kappale naljailee henkseleiden paukuttelulle ja muita polkemalla saavutetun suosion pakonomaiselle tavoittelulle, mutta kertoo samalla vilpittömästi, että oikeasti: on ihan todella ok menestyä ja näyttää se maailmalle!

Jos tuo kuulostaa hölmöltä itsestäänselvyydeltä, eikä tajua, miksi kappaleen pepulle potkivaa tulista kannustusta on niin tärkeää kuulla ja aktiivisesti sisäistää, on vain todennäköisesti sattunut syntymään mieheksi.

Bämän bändikelpoisuudesta kertoo sekin, että molempien tähän mennessä julkaistujen kappaleiden koukuttavalla toisteisuudella ja ovelan simppeleillä melodioilla toteutetut kertosäkeet jäävät soimaan päähän välillä ärsyttävänkin tiukasti. Ne tehnevät biiseissä mukana fiilistelyn varsinkin livetilanteissa oikein hauskaksi.

Bämä esiintyy marraskuun 24. päivä Tampereella Kulttuurigaalassa.

Lisää luettavaa