Queenin 41 vuotta sitten ilmestynyt albumi teki listahistoriaa – levy on niin suosittu, että se löytyy joka neljännestä brittikodista

Queenin vanha kokoelma on Iso-Britannian ensimmäinen seitsemän miljoonaa kappaletta myynyt levy.

Queenin vuonna 1981 ilmestynyt Greatest Hits -kokoelmalevy on ensimmäinen albumi, joka on myynyt seitsemän miljoonaa kappaletta Isossa-Britanniassa. Lukuun on laskettu sekä fyysisten kappaleiden myynnit että lataukset ja striimaukset.

Britannian virallisen listan toimitusjohtaja Martin Talbotin mukaan levy löytyy maassa siis useammasta kuin joka neljännestä taloudesta. Talbot kertoo albumin olleen melko harvinainen tapaus ilmestyessään, sillä tällaisia kokoelmalevyjä ei juuri julkaistu, ja jos julkaistiin, sitä tekivät ainoastaan todella suuret bändit.

Queenin kitaristi Brian May ja rumpali Roger Taylor kommentoivat bändin saavutusta listan Youtube-kanavalla julkaistulla videolla, joka löytyy tämän jutun lopusta. Kaksikko kiittelee ja kertoo ottavansa suuren kunnian nöyränä vastaan.

Greatest Hits -kokoelma sisältää bändin menestyneimmät singlet vuosilta 1973-1980. Biisivalinnat ulottuvat siis Queen-debyytiltä aina The Gamen kappaleisiin. Albumista on julkaistu vuosien varrella useita eri painoksia ja versioita, joissa jopa biisivalinnat ovat vaihdelleet.

Kokoelma on ollut Britannian myydyin albumi vuosia. Esimerkiksi The Guardian uutisoi levyn ykkössijasta jo vuonna 2006. Suosio on myös jatkuvaa, sillä edellinen, kuuden miljoonan rajapyykki ylittyi ”vasta” vuonna 2014. Levy on myös pysytellyt Britannian albumilistalla jo tuhat viikkoa eli reilut 19 vuotta, joskaan ei yhtäjaksoisesti.

Queen ja nykyinen solistinsa Adam Lambert esiintyvät Suomessa hyvin pian. Yhtye keikkailee Tampereen Nokia-areenalla kahtena iltana: tämän viikon sunnuntaina 24. heinäkuuta ja ensi viikon maanantaina 25. heinäkuuta. Kumpikin keikka on loppuunmyyty.

Mikäli liput jäivät saamatta tai et pääse paikalle muusta syystä, yhtye järjestää samoina päivinä myös online-keikkoja, joista kerroimme lisää täällä.

YouTube video

Lisää luettavaa