Räppiä raskaan musiikin ystäville – Meshuggahin lempibändikseen nimeävä Leokoira opetteli räppäämään Busta Rhymesin tahtiin

"Mitä suomiräppäreihin tulee, ei monellakaan varmaankaan ole näin monipuolista työkalupakkia kuin mulla", sanoo tammikuussa debyytti-ep:nsä julkaissut Leokoira.

12.02.2022

Rumban juttusarjassa nostetaan esiin nousevia ja potentiaalisia nimiä. Jutussa käydään läpi paitsi artistin suhtautumista musiikkiin, myös sitä miten artistin polulle ikinä päädyttiin. Edellisessä osassa oli Noraturi, sen löydät täältä.

Syvältä jostain kokeellisen hiphopin ja genrerajojen ulkopuolelle jäävän alueen välimaastosta kipuaa artisti nimeltä Leokoira, joka vastaa tänään Rumban kysymyksiin. Ensimmäiset kappaleensa vuonna 2017 julkaissut Leokoira avasi vuoden 2022 debyytti-ep:llään nimeltä Häslinki ep, jonka kesytön ja kiihkeä tunnelma rakentuu mehukkaiden yksityiskohtien ja uskaliaiden ratkaisujen varaan. Leokoira kertoo alla muun muassa monipuolisesta musiikillisesta työkalupakistaan sekä siitä, kuinka opetteli räppäämään Busta Rhymesin riimien avulla.

Mikä soi napeissa just nyt?

”Viime aikoina olen tutustunut drum’n’bassiin Spotify-listoja kuuntelemalla, ja jos joku biisi pitäisi nostaa esiin, niin se on Camo & Krookedin sekä Mefjusin U. Lisäksi tosi kovaa on iskenyt The Weekndin Dawn FM -levy, Shakkiin Kirahvi Ep ja Ruusut. Muistelin myös äskettäin, miten kovia hittejä Didolla olikaan. Oma lempibändi Meshuggah julkaisi tulevalta levyltään singlen The Abysmal Eye, ja sitä lättyä odotan.”

”Olen ammatiltani ’Music Supervisor’, eli suunnittelen, budjetoin ja hyväksyn musiikkioikeuksia mainoksiin, elokuviin ja sarjoihin. Työn puolesta tuleekin kuunneltua musiikkia oikeasti ihan laidasta laitaan.”

Mist sä tuut?

”Tulen Länsi-Vantaan Martinlaaksosta, ja sain käydä Suomen parhaan lukion, eli Vaskivuoren lukion. Se tarjosi puitteet kokeilla kaikkea mikä kiinnosti itseäni musiikin saralla musikaaleista kuorolauluun, big bandeihin ja musiikin teoriaan.”

”Lukiosta jatkoin musiikkiopintoihin Helsingin Pop&Jazz Konservatorioon ja sieltä Helsingin yliopistoon, josta musiikkitieteen maisteriopintoni tulivat suoritetuiksi vuonna 2019. Kävin välissä kääntymässä Kööpenhaminassa ja Glasgowssa opettelemassa elämää, kunnes palasin Suomeen vuonna 2020.”

Silloin tajusin, että haluan artistiksi.

”Olen esiintynyt ja tehnyt kaikenlaista musiikkia koko elämäni, joten en koskaan ’päättänyt ryhtyä artistiksi’. Vietin opinnoista välivuotta 2016-2017, jolloin kannoin kynää ja vihkoa repussa koko ajan. Silloin aloin ensimmäistä kertaa kirjoittaa räppiä, treenasin flowta opettelemalla helppoja juttuja, kuten Busta Rhymesin säkeistöjä (lol), ja tein ekoja omia biittejä. Ensimmäinen Leokoira-biisi valmistui 2017, ja oli yksinkertaisesti luonnollista julkasta se.”

”Vaikka olen laittanut aika paljon paukkuja opiskeluun ja työuraan, koen että mulla on poikkeuksellisen monipuolisen musataustani vuoksi paljon annettavaa myös artistina.”

Musiikillinen esikuvasi?

”Ykkössijaa pitää yli 30 vuoden tinkimättömyydellään Meshuggah. Ruotsalainen teknisen death metalin pioneeribändi tekee soundia, jota kukaan ei ole pystynyt replikoimaan. Se äänellinen maailma, jonka Meshuggah luo 8-kielisillä kitaroillaan, polyrytmeillään ja vokalisitin karjumisellaan vie mielen paikkoihin, jotka ovat kuin yin ja yang; toisaalta Meshuggahin maailma on ahdistavan synkkä, ja toisaalta heidän hallitsemansa kaaos antaa voimaa.”

”Kunniamaininnat on annettava Broadway-säveltäjä Stephen Sondheimille, metallibändi Gojiralle, Busta Rhymesille ja Outkastille.”

Supervoimasi?

”Olen paha musanörtti, ja olen opiskellut ja tehnyt monipuolisesti kaikenlaista musiikkia. Sanoisinkin, että mitä suomiräppäreihin tulee, ei monellakaan varmaankaan ole näin monipuolista työkalupakkia kuin mulla. Menin esimerkiksi opinnoissani syvälle musiikin fysiikkaan ja tutkin musiikin äänenväriä (pro graduni ‘In-ear-kuulokkeen taajuusvasteen vaikutus neljän suomalaisen trap-kappaleen äänenväriin’ löytyy täältä).”

Jos nyt kuulisit musiikkiasi ensimmäistä kertaa, niin mihin siinä rakastuisit?

”Kokeellisuuteen ja flowhun. Julkaisemastani musiikista alle puolet on tehty tietoisesti noudattaen jonkin olemassa olevan genren kaavaa (MEM-SKY, Millane koira ja Häslinki). Kaikki muut biitit ovatkin vaikeammin määriteltävissä, vaikka toki nekin ovat selkeästi hiphopia. Ihailen taiten tehtyä tyylinmukaista musaa, mutta isoimmat pisteet multa saa aina, jos keksii jotain uutta ja tekee sen hyvin.”

”Lisäksi mulla on mielestäni ihan kiinnostava laidback flow, joka tietysti kaipaa vielä lisää kilsoja alleen.”

Leokoira?

”Räppääminen on mulle ennen kaikkea rytmi-instrumentti ja haluankin aina, että biitti ja räpit luovat yhdessä rytmisen flown, joka luo jännitettä, mutta soljuu luontevasti. Häslinki ep:tä kuvailisin ’räpiksi raskaan musiikin ystäville’. Parhaat kiksit saan niin sanotusta ’darkista’ musiikista, ja sitä maailmaa onkin tullut tutkittua artistina. Sanoitusten aiheet pyörivät lähiön, musafiilistelyn, poliittisen ilmapiirin ja sarkastisen boustailun välillä.”

”Tiedättekö sen hetken, kun vika yödösä on jo mennyt, ja joudutte kävelemään bileistä kotiin? Mä teen musaa siihen hetkeen.”

Lisää luettavaa