Ritualistinen puhdistautuminen – ensiesityksessä Mikko Joensuun musiikkivideo

29.04.2016

Mikko Joensuu julkaisee sooloalbumitrilogiansa ensimmäisen osan 6. toukokuuta. Amen 1 -levyn julkaisua juhlistetaan Johanneksenkirkossa Helsingissä perjantaina 13. toukokuuta. Konsertissa kuullaan levyn kappaleet sekä vain tuohon tilaisuuteen sovitettuja kappaleita 13-henkisen orkesterin säestyksellä.

Yhdysvaltain folktraditiosta ammentavan albumin ensimmäinen single Closer My God saatiin kuunneltavaksi maaliskuussa, nyt vuorossa on Warning Sign -musiikkivideo. Ezra Gouldin ohjaama ja artistin itsensä tähdittämä, väkevää symboliikkaa sisältävä video löytyy alta, mutta taustoitetaan tarinaa ensin.

Uskallan väittää, että Mikko Joensuun sooloalbumia on odotettu. Sanoit Rumballe helmikuussa 2014, että pitkäsoittosi ilmestyy vuoden 2015 aikana. Onko sen kolmiosaiseksi venähtäminen syynä venähdykseen myös julkaisuaikataulussa?

”En koe, että viivästykseen oli mitään kovin merkittävää syytä. 2014 alussa ajattelin, että 2015 syksy voisi olla realistista. Olin silloin jo hyvin tietoinen, että levyjä julkaistaan kolme. Syksyn lähestyessä totesin, että musiikki ei ole vielä riittävän valmista, joten päätin tehdä sen rauhassa loppuun ilman turhaa hosumista. Jos kuvittelet asiaa minun näkökulmastani, ei vuosien tekemisen jälkeen muutama kuukausi tai puoli vuotta tunnu juurikaan aikataulun viivästykseltä.”

Kuvailet albumitrilogian ensimmäistä osaa hauraimmaksi. Referenssiksi, millaisten levyjen viereen asettaisit sen levyhyllyssä?

”En tiedä kuinka lähelle itse uskaltaisin sen laittaa vaikkapa Scott Walkerin, Lee Hazelwoodin tai Townes Van Zandtin tuotantoa, vaikka ne voisinkin jonkinlaisena henkilökohtaisena referenssinä mainita. Ehkä sijoittaisin sen ’kuunnellaan rauhassa läheisten kanssa tai ilman’ -osastoon.”


Mitä olisi hyvä tietää Warning Sign -kappaleesta?

”Warning Sign on yksi ainoita kappaleita, jonka olen oikeasti tehnyt yhdeltä istumalta. Tietenkin se oli käytännössä melko helppoa, koska kappale on niin perin yksinkertainen. Se on kuitenkin yksinkertainen hyvin tietoisesti ja tärkeästä syystä. Toinen säkeistö toistaa ensimmäisen säkeistön, koska se pitää kaikessa yksinkertaisuudessaan sanoa vielä uudestaan. Viesti ei aina välity ensimmäisellä kerralla ja harvemmin toinenkaan kerta riittää.”

Entä nyt ensiesityksensä saavasta videosta?

”Video on kuvattu samassa mökissä Lappajärven rannalla, jossa levyjä äänitin kesällä 2013. Paikka on antanut mielelleni ja levyjen synnylle todella paljon ja oli hienoa luoda jatkumoa sille videon kautta. Videon tekeminen tuntui itselleni enemmän rituaaliselta puhdistautumiselta, kuin musiikkivideon kuvaukselta.”

Lisää luettavaa