”Saan merkityksellisyyttä siitä, että voin olla osa queer-ihmisten vapautusliikettä” – haastattelussa Aarre

Aarre käsittelee uudessa kappaleessaan lapsuudessa koettua näkymättömyyden tunnetta.

30.03.2024

Rumban juttusarjassa nostetaan esiin kiinnostavia ja potentiaalisia nimiä. Haastattelussa käydään läpi paitsi artistin suhtautumista musiikkiin, myös sitä miten ja miksi hän valitsi artistin polun. Edellisessä osassa oli Sigfrid, ja sen löydät täältä.

Tamperelainen räppäri ja transaktivisti Aarre julkaisi maaliskuun 15. päivä uuden kappaleen, jossa vierailee Vepa. Miten sä mut näät -biisi käsittelee näkymättömyyden kokemusta, joka on alkanut lapsuudessa, ja jonka vaikutus voi jatkua pitkälle aikuisuuteen. Jos omat vanhemmatkaan eivät kohtaa lasta sellaisena kuin hän on, ihminen pyrkii täyttämään siitä seurannutta tyhjyyden tunnetta erilaisin keinoin.

Aarre kertoo kappaleen tiedotteessa, että hän haki nähdyksi tulemisen kokemusta sosiaalisesta mediasta ja Big Brother -ohjelmasta, johon hän osallistui vuonna 2019. Silloin hän ei ollut vielä hyväksynyt sitä, että hän on transsukupuolinen.

”Minua ei olisi pitänyt ottaa Big Brotheriin lainkaan mukaan, koska olin niin monella tavalla kesken itseni kanssa”, artisti sanoo tiedotteessa.

”Käytännössähän ohjelman tuotanto käyttää valtaa suhteessa osallistujiin, ja luo näistä tietynlaisen hahmon. Ei sellaisen linssin läpi katsottuna voi tulla nähdyksi omana itsenään ja kokonaisena. Koen, että siinä käytetään hyväksi osallistujien nähdyksi tulemisen tarvetta, ja ihminen usein ikään kuin huijataan ohjelmaan hakemaan jotain, mitä ei voi sieltä todellisuudessa saada.”

Sen sijaan turvallisilta läheisiltä saatu kohtaaminen ja hyväksyntä voivat korjata lapsuuden vaillinaisia kokemuksia, Aarre toteaa.

Ensimmäiset kappaleensa vuonna 2022 julkaisseelta artistilta on ennen uusinta julkaisua kuultu Valon sokaisema kevät -single viime vuoden keväällä ja 200 euroa -kappale loppuvuodesta 2022.

YouTube video

Mikä soi napeissa just nyt?

Vimman Antrasiitille-biisi. Kun kuulin kappaleen ensimmäistä kertaa, olin vaikuttunut, koska se on upea biisi ja sen teksti punoutuu hienosti yhteen musiikin kanssa. Oman tulkintani mukaan siinä ollaan ilmastotuhon aiheuttaman kivun äärellä, mutta samalla siinä ollaan toivon äärellä. On vaikeaa tehdä tekstejä, joissa nuo kaksi asiaa yhdistyvät. Arvostan tuollaista taitoa ihan valtavasti.”

Mist sä tuut?

”Olen tamperelainen räppäri ja transaktivisti. Teen räppiä omista kokemuksistani transmiehenä, ja myös laajemmin itsensä etsimisestä ja itsensä löytämisestä. Haluan tuoda suomiräppiin uudenlaista ja pehmeämpää mieskuvaa. Haluan olla omalla tekemiselläni yksi niistä äänistä, jotka vievät maailmaa tasa-arvoisempaan suuntaan.”

YouTube video

Silloin tajusin, että haluan artistiksi.

”Mulla diagnosoitiin PTSD eli traumaperäinen stressihäiriö vuonna 2021. Mulla oli silloin todella rankkaa oman mielenterveyteni kanssa. Pääsin silloin onneksi terapiaan, mutta aloin myös kirjoittaa, koska mulla oli niin paha olla. Huomasin, että se oli hyvä väylä saada pahaa oloa purettua. Sitten aloin vähän vahingossa kirjoittaa räppilyriikkaa. Olin kyllä miettinyt sitä, ja se oli ollut mulle kaukainen haave, että haluaisin joskus tehdä räppiä. Mutta aika ei ollut vielä ollut oikea.”

”Samoihin aikoihin aloin ymmärtää, että olen transmies, ja tuntui luontevalta käsitellä sitä räpin kautta. Tajusin, että sain räpin tekemisestä voimaa, ja nykyään pystyn antamaan sitä muillekin. Saan siitä paljon merkityksellisyyden tunnetta. Se tapahtui siis aika orgaanisesti, että tekstejä alkoi syntyä ja aloin esittää niitä. Huomasin, että muutkin ihmiset saivat niistä jotain.”

Musiikillinen esikuvasi?

”Brittiräppäri Ren. Hänellä on musiikissaan hienoa tarinankerrontaa, herkkyyttä ja raakuutta. Arvostan kaikessa taiteessa totuudellisuutta ja fiilistä siitä, että ollaan jonkun olennaisen äärellä. Renin biiseissä on paljon yhteiskuntakritiikkiä, ja hän puhuu esimerkiksi antikapitalismista. Hän on myös avoin omista mielenterveysongelmistaan. Lisäksi hänellä on mieletön flow, se on ihan toisesta maailmasta. Se inspiroi mua kehittämään omaa räppäämistäni. Ren on antanut mulle rohkeutta tehdä omaa juttuani enemmän ja enemmän. Hän seisoo niin vahvasti oman sanomansa takana.”

Aarre pyrkii musiikissaan haastamaan patriarkaattia. Kuva: Iiris Aholainen

Supervoimasi?

”Sanoisin, että herkkyys. Mua on kiusattu siitä, että olisin muka liian herkkä. Sen sijaan, että olisin piilottanut herkkyyttäni, aloin korostaa sitä mun musiikissani, koska se on oikeasti hieno ominaisuus. Se on väylä, jonka kautta voi syvästi koskettaa toista ihmistä. Eli ehkä supervoimani on herkkyyden ja rohkeuden yhdistelmä, koska mulla on rohkeutta käsitellä vaikeita aiheita ja haastaa olemassaolevia valtarakenteita, kuten patriarkaattia.”

Jos nyt kuulisit musiikkiasi ensimmäistä kertaa, niin mihin siinä rakastuisit?

”Ajattelisin, että tuo jäbä on tosi auki sen biiseissä.”

https://www.youtube.com/watch?v=lo9NMHbjWvU&ab_channel=ArionRaudes

Aarre?

”Musiikkini on herkkää, kantaaottavaa ja väkevää. Kaikki biisini käsittelevät tavalla tai toisella nähdyksi tulemista ja tulemattomuutta. Musiikkini on yhden transmiehen tarina, mutta siinä tarinassa on monia kohtia, jotka eivät koske vain minua, vaan monia muitakin. Artistina mulle on tärkeintä tuoda esiin vaiettuja ja vaikeita aiheita, kuten syrjintää. Mutta haluan nostaa esiin myös voimavaroja, joiden avulla ihminen voi voida mahdollisimman hyvin syrjinnästä huolimatta.”

”Mulle tuo paljon merkityksellisyyden tunnetta se ajatus, että voin olla osa queer-ihmisten vapautusliikettä. Usein se menee yhteiskunnassa niin, että kun joku vähemmistö alkaa vapautua, niin se auttaa muitakin vähemmistöjä. Haluan tuoda viestiä oman äänen, oman yhteisön ja oman voiman löytämisen tärkeydestä ja haastaa patriarkaattia. Ei sitä toki yksin voi tehdä, mutta voin olla osa isompaa liikettä.”

Muokattu 26.7.2024 klo 14.58: Aiemmin Arion Raudes -nimellä kulkeneen artistin nimi muutettu Aarteeksi