”Sitten se vastasi vapaasti suomennettuna että mikä jottei” – Adikia pyysi Three 6 Mafian alkuperäisjäseniin kuuluvan Gangsta Boon vierailemaan uudelle kappaleelleen

Memphis-räpin legendoihin lukeutuvaa Gangsta Boota kuullaan Adikian Seinät-biisissä.

04.09.2021

Julkaistuaan vuonna 2019 tuplasinglen Pilluu / Pimppii Adikia hiljeni hetkeksi. Lähes kaksi vuotta ehti kulua, kunnes tänä keväänä Särren luotsaamalta Rutilukselta kajahti taas: Adikialta ilmestyi kappale nimeltä Niket. Tällä kertaa Adikia-fanit eivät joutuneet odottamaan kauaa ennen kuin toinenkin single Lentokone tipahti pihalle, antaen sekin esimakua Adikian tulevasta debyyttikokopitkästä. Se ilmestyy tänä syksynä, ja se kantaa nimeä Äiti.

Mutta vielä ennen varsinaisen levyn ilmestymistä Adikia pudottikin melkoisen pommin. Eilen nimittäin saatiin kuultavaksi vielä yksi single, joka on nimeltään Seinät, ja jolla vierailee Memphis-räpin uranuurtajiin kuuluva Gangsta Boo. Three 6 Mafiasta tuttu Gangsta Boo räppäsi jo yhtyeen vuonna 1995 julkaistulla debyyttialbumilla Mystic Stylez.

Alunperin Three 6 Mafian perustivat DJ Paul, Juicy J sekä Lord Infamous vuonna 1991, ja ennen ensimmäisen levyn julkaisua mukaan liittyivät Koopsta Knicca, Crunchy Black sekä Gangsta Boo. Hän lähti porukasta toisen sooloalbuminsa ilmestymisen jälkeen 2000-luvun alussa. Sittemmin myös Memphis Queeniksi kutsuttu artisti on ollut aktiivinen mitä monipuolisimpien projektien parissa, julkaisten sekä omaa musiikkia että vieraillen muiden levyillä, kuten Run The Jewelsin kakkosalbumilla.

Suomiräpissä Gangsta Boota ei kuitenkaan vielä olla kuultu, ennen kuin nyt Seinät ilmestyi korjaamaan tämän vääryyden. Adikia avaa Instagram-tilillään yhteistyöhön johtanutta prosessia: ”Sitten laitoin viestiä Gangsta Boolle että olen tällainen suomalainen räppäri, että kiinnostaisiko tulla kappaleelle vierailemaan. Ja sitten se oli vapaasti suomennettuna että mikä jottei”.

Tässä vaiheessa on kuitenkin pakko sanoa, että biisi on ansiokas vaikka siinä ei tätä huomionarvoista vierailijaa edes olisi. Adikian teräksisellä itsevarmuudella esitetyt riimit yhdistettynä Kalifornia-Keken melodisesti keinuvaan taustaan tarjoavat nimittäin itsessään jo paljon, sekä musiikillisesti että kappaleen sanomaa ajatellen. Mutta eipä siitä pääse yli eikä ympäri, että legendaarisen Gangsta Boon vierailu biisillä on iso asia.

“Gangsta Boo on tähän täydellinen vierailija, koska se on fuckboy-tylytyksen pioneeri” kirjoittaa Adikia Instagram-profiilissaan. Seinät ottaakin viiltävällä tavalla kantaa kulttuuriin, jossa ihmiset ovat toisilleen kertakäyttötavaraa ja sielutonta viihdettä. Kappaleen samettisen ulkokuoren ei kannata antaa hämätä, sillä se on sisältä armottoman suoraviivainen: turha soitella, koska ei kiinnosta.

Deittisovellusten normalisoimat nopeatempoiset ja pintapuolisiksi jäävät ihmiskohtaamiset saattavat olla yleisiä, mutta se ei tarkoita, että niitä tarvitsisi omassa elämässään katsella. Seinät muistuttaa omanarvontunnon ja omien rajojen merkityksellisyydestä, siitä kuinka kukaan ei voi velvoittaa yhteydenpitoon, joka ei vastaa omia arvoja. Biisissä leikitellään vastaamatta jättämisen tematiikalla ja käännetään virkistävällä tavalla toisen ihmisen alunperin ehkä mielipahaa aiheuttaneet pelailut voimavaraksi, suuttumuksen hälvettyä kauan sitten välinpitämättömyydeksi.

Adikian musiikki on aiemminkin ollut vahvasti feminismin sävyttämää, eikä Seinät ole siinä mielessä mikään poikkeus. Pari vuotta sitten julkaistu Pilluu oli feministinen vastine Stig Doggin ja Edu Kehäkettusen Kullii-kappaleelle. Seinät-biisin taas voi osaltaan nähdä vastauksena DJPP:n vuonna 2006 ilmestyneeltä tuottajalevyltä löytyvälle Puhelimet kii -biisille, jossa Davo ja Stig Dogg räppäävät siitä kuinka beibit vaihtuvat ja puhelimet sulkeutuvat entisiltä heiloilta. Roolit ovat kääntyneet ja sukupuolten välillä vallitsevat erot valta-asemien suhteen kaventuneet, kun Adikia ja Gangsta Boo tekevät noituuksiaan. “Gangsta Boo on todellakin ‘The Booprint’ kaikille pimeään noitaenergiaan nojaaville, ja tykkään sen energian kontrastista Seinät-biisin hempeää biittiä vasten”, tiivistää Adikia.

 

Lisää luettavaa