Sofa jättää feministisen perinnön osaaviin käsiin jäähyväiskappaleellaan

Sofa lopettaa, mutta työ tasa-arvon puolesta suomiräpissä jatkuu.

18.11.2023

Fanni Noroilan ja Sonja Kuittisen muodostama Sofa-bändi julkaisi perjantaina marraskuun 17. päivä viimeisen kappaleensa. Ei tipu (Legacy rmx) -biisissä vierailevat Satu, joka vastaa kappaleen tuotannosta, Valma, F ja Matriarkaatista tutut Adikia ja Mon-Sala. All Dayn kautta ilmestyneen kappaleen on miksannut ja masteroinut muun muassa Eevil Stöön kanssa tiivistä yhteistyötä tekevä Pehmee Goo.

Biisin ilmestyminen toimi lähtölaukauksena Sofan jäähyväiskiertueelle, joka alkoi eilen Lahdesta ja jatkuu tänään lauantaina Helsingin Tavastialla. Eilen julkaistu single kuullaan tänä iltana ensimmäistä kertaa livenä kokonaisuudessaan.

Kymmenen vuotta sitten perustettu rapduo Sofa ilmoitti kesäkuussa, että bändi lopettaa. Feministiseltä kaksikolta ilmestyi yksi albumi BFF (2020) ja kolme ep:tä: Se on fakin aitoo vuonna 2014, Puolukoita 2016 ja Lucky Star tämän vuoden alussa. Lisäksi Sofan musiikkia on kuultu muun muassa Alli Haapasalon palkitussa Tytöt, tytöt, tytöt -elokuvassa, ja bändi oli myös osa D.R.E.A.M.G.I.R.L.S -rapshow’ta.

Tasa-arvon puolestapuhujana tunnettu Sofa jättää viimeisellä singlellään perinnön, joka muistuttaa, että suomiräpin kentällä on edelleen paljon tehtävää sukupuolten välisten epätasapainotilojen korjaamisessa. Läpi kappaleen korostuvat huomiot siitä, että tilanne naisille osoitetun kunnioituksen suhteen ei ole hääppöinen vieläkään, kahdenkaan sukupolven jälkeen. Kappaleen alkuperäisversio ilmestyi Puolukoita-ep:llä vuonna 2016, ja sen ytimessä oleva sanoma vaikuttaa olevan tänä päivänä yhtä tarpeellinen kuin yli puolikas vuosikymmen sitten.

Siinä missä Ei tipu oli riehakkaalla tavalla suora kannanotto siihen, että ei tarkoittaa ei, on remix-versiolla kuultavissa kypsymistä ja kyllästymistä. Kappale tekee näkyväksi sen, että epätasa-arvo on paljon muutakin kuin ikävää vonkaamista klubilla, ja voimakkaasta energiasta huolimatta rivien väleistä on luettavissa kenties hienoista kyynisyyttä. Kuinka kauan suomiräpin skene aikoo vielä polkea paikallaan? Onko sillä aikomustakaan muuttua millään sellaisella tavalla, jolla olisi todellista ja konkreettista merkitystä?

Sofan uraaurtavalle työlle on ollut tarvetta, ja olisi varmasti jatkossakin. Duon viimeinen single on kuitenkin hyväenteinen lupaus siitä, että perinnön jatkajia on suomiräpin kentällä enemmän kuin ikinä. Kappaleessa vierailevat F, Mon-Sala ja Adikia ovat käsitelleet epäkohtia musiikissaan jo vuosien ajan, ja Satu on osa tänä vuonna perustettua naisvihamielistä räppikenttää kritisoivaa Bämä-yhtyettä. Debyyttilevynsä kesällä 2022 julkaissut Valma taas muistuttaa Ei tipu -remixissä, että työn ei suinkaan tule olla pelkästään naisten harteilla, kun hän räppää: ”Mikset puutu veljes käytökseen vieläkään?”

Kuva: Helmi Padatsu

”Tämän skenen homeiset rakenteet on murentuneet joka kerta hiukan lisää, kun nämä kaksi luonnonvoimaa on kävellyt lavalle tai julkaissut musiikkia”, F kirjoitti lauantaina julkaistussa Instagram-postauksessaan viitaten Sofaan.

”Kaiken ihanan ja hienon taiteen lisäksi mä tulen aina muistamaan myös sen miten Sofa on ottanut niskaan rekkalastillisen paskaa sen takia, että ne on uskaltanut tehdä tätä duunia omina itsenään ja nostaa esiin sellaisia maailman vinouksia, joista suurin osa edelleen vaikenee. He on osa sitä maailman tärkeintä jatkumoa, joka mahdollistaa sen että tämä skene on koko ajan monipuolisempi ja myös turvallisempi jokaiselle”, F kirjoitti.

Sofa kertoo kappaleen tiedotteessa:

Ei tipu (Legacy rmx) on työstetty syksyn aikana yhteistyössä tuottaja Satu Sairan kanssa. Biisi on yhtä ajankohtainen kuin originaalin julkaisun aikaan. Halusimme ehdottomasti tuoda remix-versioon mukaan fiittaamaan upeita, fanittamiamme kollegoja ja ystäviä Sofan matkan varrelta.”

Sofan tuotot remix-biisistä menevät Lääkärit ilman rajoja -järjestön kautta lahjoituksena Gazaan, joka on pian seitsemättä viikkoa Israelin asevoimien herkeämättömän pommituksen kohteena, ja jossa vallitsee muun muassa ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan humanitaarinen katastrofitila.

Kuuntele kappale ja katso Sofan jäähyväiskiertueen keikka-aikataulu alta.

SOFA 4EVER – TOUR 2023

17.11. LAHTI, Torvi
18.11. HELSINKI, Tavastia
25.11. TURKU, Dynamo
1.12. TAMPERE, Telakka
2.12. JYVÄSKYLÄ, Musta Kynnys

Lisää luettavaa