”Soita manaaja, musta tuntuu että olen riivattu”, vetoaa Negatiiviset Nuoret

Yhtyeen tulevan albumin viimeinen single on nimeltään Aurora kutsuu.

26.02.2022

Lahdesta lähtöisin oleva punk-yhtye Negatiiviset Nuoret julkaisi eilen kappaleen nimeltä Aurora kutsuu, joka on viimeinen bändin tulevalta albumilta. Negatiiviset Nuoret 2 -levy julkaistaan toukokuussa yhtyeen keulahahmona tunnetun Olli Antonion luotsaaman Kremen kautta. Tulevalta levyltä on julkaistu aiemmin singlet Huono juhlissa, Roskaruokaa ja paskahuumorii sekä Vaikea elää. Kahdesta viimeisestä löydät lisäinfoa täältä ja täältä.

Siinä missä kaksi aiempaa biisiä ovat keskittyneet ruotimaan sitä miten erilaiset epätasapainotilat ja vaikeudet hallita omaa elämää ovat vaikuttaneet ihmissuhteisiin ja etenkin romanttisiin sellaisiin, otetaan uudessa kappaleessa etäisyyttä kaikenlaiseen parisuhdedraamaan. Aurora kutsuu on virkistävä hyppäys poispäin sen murehtimisesta, miten päänsisäiset vaikeudet mutkistavat muiden elämää, sillä siinä keskitytään pohtimaan miten ne ennen kaikkea mutkistavat omaa elämää.

Kun esimerkiksi edelliseltä levyltä löytyvässä Kellokosken prinsessa -biisissä ruodittiin sekaisin olemisen viehätystä yhdessä toisen yhtä sekaisin olevan ihmisen kanssa, käydään tällä kertaa läpi omia keskeneräisyyksiä suhteuttamatta niitä toisiin. Ja erittäin hyvä niin. Kuten sanonta kuuluu: jos et osaa olla ihan kauheasti vihaamatta itseäsi siksi että demonit riivaavat liikaa, et voi myöskään rakastaa muita. Tai jotain.

Siihen se virkistävyys sitten lähinnä jääkin, sillä kappaletta on vaikea kuvailla mitenkään pirtsakan positiiviseksi. Se on päinvastoin tunnelmaltaan kahta edeltäjäänsä ilottomampi ja mollivoittoisempi, vaikka aihepiireissä suhteellisen samoilla alueilla liikuskeltaisikin.

Tässä tulee kuitenkin esiin se, miksi Negatiivisten Nuorten musiikki on tärkeää. Se on viihdyttävää ja taidokasta kyllä, mutta niin voi olla mikä tahansa höpöhöpö-renkutuskin, kunhan volaa riittää ja laulajan ääni kestää. Negatiivisten Nuorten kohdalla kuitenkin vaikuttaisi siltä, että mitä rehdimpää ja raadollisempaa meininki on, sitä rauhoittavampi  ja myönteisempi on sen vaikutus. Vilpittömässä ilmapiirissä ei tarvitse itsekään teeskennellä hyvinvoivaa tai reipasta, jollei siltä tunnu, eikä myöskään tarvitse vältellä tai peitellä asioita, joita niin monissa yhteyksissä kannustetaan häpeämään, kuten pahoinvointia tai menneisyyteen piiloutuvien asioiden jättämiä jälkiä.

Aurora kutsuu tasapainottelee syiden ja seurausten perkaamisen sekä vapauttavan välinpitämättömyyden välimaastossa, pitäen huolta siitä, etteivät asiat syvene liian sietämättömiksi. Samalla pidetään kuitenkin mielessä, ettei niiden sietämättömyyksien täysi kieltäminenkään ole välttämättä kaikista eheyttävin ratkaisu. Biisistä huokuu jonkinlainen epätoivon ja hyväksynnän sekamelska, joka vapautuu kuulijalle kaaoksen ja mielihyvän musa-euforiana.

Ehkä siis sen sijaan että söisi itsensä lääkkeillä zombiksi voi ensin yrittää riehua alta löytyvän kappaleen tahtiin. ”Tämä biisi on omistettu kaikille meidän frendeille, jotka ovat vuosien varrella flipanneet”, Olli Antonio toteaa. ”Etenkin viimeiset pari vuotta ovat tuntuneet olleen aika vaikeaa aikaa.”

Lisää luettavaa