”Suomessa kukaan vakavasti otettava artisti ei puhu seksistä romanttisella tavalla” – haastattelussa makkarimusiikkia tekevä Gabriel Lion

"Itselleni ei ole tullut vastaan, että kukaan Suomessa laulaisi seksistä romanttisesti, vaan se on aina ollut sitä, että räppärit heittävät aiheesta jollain egoistisella tavalla", seksikkäällä ja suorapuheisella uutuuskappaleellaan näyttävän paluun tehnyt Gabriel Lion sanoo.

Rumban juttusarjassa nostetaan esiin nousevia ja potentiaalisia nimiä. Jutussa käydään läpi paitsi artistin suhtautumista musiikkiin, myös sitä miten artistin polulle ikinä päädyttiin. Edellisessä osassa oli Kati, sen löydät täältä.

Kolmen vuoden julkaisutauon pitänyt Gabriel Lion teki viikko sitten näyttävän paluun, kun artistin 360-niminen single ilmestyi perjantaina 13.5. Makuuhuonetunnelmiin sopiva kappale on suorapuheinen ja intiimi kertomus, jonka lyriikoissa ei paljoa arastella. Kappaleen tuotantopuolesta vastaa Emma Gaalan Vuoden tuottaja -ehdokas Mikko Koivunen, jonka kanssa Gabriel Lion työstää parhaillaan uutta musiikkia.

YouTube video

Mikä soi napeissa just nyt?

”Yleensä kuuntelen Asap Rockya tosi paljon, ja olen viime aikoina muutenkin kuunnellut paljon vanhaa musaa. Mutta, mennään Asap Rockyllä, se on niin tuttu. Hän tekee mielenkiintoista musiikkia, hänellä on oma ”touch”, ja hän on nykyään taiteellisempi kuin aikaisemmin. Se visuaalinenkin maailma on todella inspiroiva, sytyn siitä paljon. Tykkään siitä miltä hän näyttää ja miten hän pukeutuu. Se kokonaisuus joka tässä artistissa on, on kiehtova ja inspiroiva.”

Mist sä tuut?

”Mä olen Gabriel Lion, ja mä tulen Turusta. Muutin noin 5 vuotta sitten Punavuoreen. Yritän tehdä musiikkia niin, että voisin joskus saada siitä sellaisen elannon, jonka varassa voisin elää.”

Silloin tajusin, että haluan artistiksi.

”Kun olin noin 8- tai 9-vuotias, 50 Centiltä tuli biisi P.I.M.P. Soitimme frendien kanssa kyseistä biisiä Nokian luurista, johon olimme erikseen ostaneet kappaleen. Mulla oli sellainen fiilis, että haluaisin olla tuo jäbä, että olisipa siistiä olla itse noin cool ja tehdä noin siistiä musaa. Se jäi kytemään takaraivoon, mutta en pitkään aikaan uskaltanut lähteä duunaamaan musiikkia itse. Vasta vuoden 2014 puolivälissä hommasin itselleni mikrofonin ja kaikki vehkeet kotiin, ja aloin tehdä musaa. Aika pitkään siinä meni, mutta se on ollut mulle se käänteentekevä asia, joka osoitti, että mäkin haluan tehdä tuota.”

Musiikillinen esikuvasi?

The Weeknd on artisti, joka vaikuttaa paljonkin musiikkiini. Beauty Behind the Madness -levy on mulle edelleen suurimpia levyjä joita on tullut. Se oli mulle sellainen, että tämä on niin hemmetin hyvää musaa, vitsi mä rakastan miltä tämä kuulostaa ja sitä mitä tässä sanotaan.”

”Pidin 3 vuoden tauon musiikin tekemistä, ja aloin sitten rohkeammin tehdä omia melodioita ja muutenkin biisejä itse alusta loppuun. Viikko sitten julkaistun 360 -biisin kohdalla prosessi meni niin, että menin sessariin, jonka piti alun perin olla studiolla, mutta joka sitten tuplabuukkauksen takia pidettiin Wilma Virintien olohuoneessa. Wilma laulaa kappaleen taustalaulut yhdessä Mikko Koivusen kanssa, ja on myös ollut mukana säveltämässä ja sanoittamassa kappaletta.”

”Joka tapauksessa Wilma sanoi siinä, että meillä olisi tässä piano, miten olisi jos hän soittaisi sointukiertoja ja minä hyräilisin melodioita. Teimme niin, ja biisi syntyi aika lailla siltä istumalta. Myöhemmin sitten Mikko Koivunen kuuli sen biisin, ja sanoi, että hän kuulee siinä vahvoja The Weeknd -vaikutteita. Hän piti kappaleesta niin paljon, että pyysi itse saada tuottaa sen. Tietenkään kukaan meistä ei tietoisesti ajatellut tai hakenut The Weekndia siihen, mutta on moni muukin sanonut kuulevansa biisissä vaikutteita kyseisestä artistista.”

”Jäin sitten miettimään, mistä nuo kommentit johtuvat, ja tajusin, että ei hitto – Beauty Behind the Madness on ollut mulle niin suuri levy ja olen kuunnellut sitä niin paljon, että se toimii inspiraationi lähteenä ilman että itsekään tiedostan sitä. Se tulee jostain tuolta takaraivosta.”

YouTube video

Supervoimasi?

”Teleporttaaja. Haluaisin teleportata ihan mihin vain haluan joka päivä. Voisin vaihtaa paikkaa mihin vain ja nauttia eri ympäristöistä.”

Jos nyt kuulisit musiikkiasi ensimmäistä kertaa, niin mihin siinä rakastuisit?

”Aitouteen ja intiimiyteen. Itselleni ei ole tullut vastaan, että kukaan Suomessa laulaisi seksistä romanttisella tavalla, vaan se on aina ollut sitä, että räppärit heittävät aiheesta jollain egoistisella tavalla. Ei ole sellaista, että vakavasti otettava artisti puhuisi suoraan asioista tai romanttisella tavalla seksistä. Musta on siistiä, että mä olen pystynyt puhumaan asioista suoremmin ja olemaan aidompi.”

”Aina pitää miettiä tarkkaan miten asiat ilmaisee, ettei niistä tule loukkaavia. Pitää miettiä suuntia ja kulmia, ettei painota asiaa väärin. Mutta se on ollut mulle luontevaa, eikä ole tuntunut siltä, että väkisin väännän. Mulle on aina ollut itsestäänselvyys ilmaista asiat kunnioittavasti.”

Gabriel Lion?

”Musiikkini on r&b-popia, aiheina romantiikka ja seksi. Kuvailisin musiikkiani niin, että se on makkarimusaa. Mulle tärkeintä artistina on pysyä hyvin aitona. Sillä tarkoitan sitä, että pysyn musiikkini kanssa rehellisenä, puhun tunteistani suoraan, ja olen läsnä elämäntarinani kertomisen kanssa siten, että siitä tulee aitoa ja se välittyy kuulijalle. En tee sitä siksi, että haluaisin viihdyttää muita. Tai no, totta kai haluan viihdyttää muita. Mutta pointti oli enemmän se, että teen sitä musiikkia josta itse tykkään ja muut viihtyvät sen mukaisesti, sen sijaan että tekisin musiikkia muita varten.”

YouTube video

Lisää luettavaa