”Suuren lahjakkuuden tuskaisa ja aivan liian lyhyt tarina” – Huomenna televisiossa ensimmäinen virallinen dokumentti Kurt Cobainista

Dokumentti vuodelta 2015.

24.02.2021

TV5 esittää torstaina 25.2. klo 22 Cobain: Montage of Heck -dokumentin Nirvana-solisti Kurt Cobainista.

Kyseessä on ensimmäinen virallinen dokumentti legendaarisen muusikon elämästä. Dokumentti sai ensi-iltansa vuonna 2015. Dokumentin on ohjannut Emmy-palkittu Brett Morgen.

Rumban Jean Ramsay luonnehti dokumenttia arviossaan muun muassa näin:

”Montage of Heckin esittämä kuva Cobainista tuntuu todenmukaiselta. Elokuva kyllä ihailee hänen lahjakkuuttaan ja periksiantamattomuuttaan, mutta näyttää häpeilemättä myös lapsensa ensimmäisen hiustenleikkuun missaavan, kamoissa olevan isän, joka haluaisi vain nukkua. Elokuva ei nosta rockikonia jalustalle eikä peittele tai säästele mitään.”

Ohjaajana toiminut Morgen löysi videokasetin Cobainin jäämistöstä. Tämä videokasetti on ohjaajan mukaan toiminut ”portaalina Cobainin mieleen”. Siispä kuten Ramsay edellä kirjoittaa, dokumentti on todenmukainen. Dokumentissa nähtiin vielä tuolloin täysin julkaisematonta materiaalia. Lisäksi dokumentissa nähdään animoituja osuuksia:

”Hollantilaisen animaattorin Hisko Hulsingin kuvittamat, kaseteilta löytyneet Cobainin monologit ovat eräitä elokuvan antoisimpia osioita. Ääni on Cobainin, ja Hulsing suhtautuu tehtäväänsä myötätunnolla ja pieteetillä.”

Lue Rumban arvio dokumentista kokonaisuudessaan täällä. Katso trailer alta.

Lisää luettavaa