Tämä 18-vuotias tekee tällä hetkellä kiehtovinta musiikkia Suomessa

Ensiesityksessä Nelma U:n Ystäväkirja-musiikkivideo.

Nelma U on 18-vuotias helsinkiläisartisti, jonka kesällä julkaistu omakustannedebyytti leijaili autuaasti suurin piirtein kaikkien haavien lävitse ja jokaisen tutkan ali.

Nyt asiaan on tultava muutos, sillä Nelma U:n musiikki on juuri sellaista, mitä kotimaisen indien ja muun marginaalimusiikin hiekkalaatikko kaipaa: Outsider-poppia ilman tunkkaisuutta. Sen tyyppistä naiiviutta, johon ei edes yrittämällä pysty suhtautumaan kyynisesti. Kirkasotsaisen nuoren taianomaista havainnointia arjen ylä- ja alamäistä. Tuotantoratkaisuja, joita kriitikko kuvailisi raikkaiksi ja pirskahteleviksi. Nostalgiaa ajalta, joka tuntuu allekirjoittaneen vuosirenkailla eiliseltä.

Sir Liselot on ensimmäinen mieleen tuleva referenssinimi, mutta Nelma U on muutaman piirun ekstrovertimpi ja popmusiikin kontekstissa konventionaalisempi. Leikkisää ja kiehtovaa outoilua, joka 2000-luvun alussa olisi löytänyt kotinsa Fonalilta.

Näiden ylisanojen jälkeen onkin etuoikeus kertoa, että Nelma U:n musiikkivideo Ystäväkirja saa ensiesityksensä Rumban sivuilla juuri nyt. Nelma U on säveltänyt, sanoittanu ja tuottanut kappaleen, ohjannut, kuvannut, leikannut ja animoinut videon.

”Ystäväkirja kertoo siitä, kun ihastuu omaan kaveriin. Tässä tapauksessa lapsuudenkaveriin: laulussa kerrotaan kuinka kaveri joskus kirjoitti itsestään faktoja laulajan ystäväkirjaan”, Nelma U kertoo.

”Vaikka tarina on fiktiivinen, se tuntuu mulle todelta ja halusin, että siitä välittyy tietyt tunteet, kuten haavoittuvaisuus. Taustan ’joskus mietin’ muistuttaa lapsikuoroa, se tuo tietynlaista viatonta sävyä, ja sanoituksen on tarkoitus olla vähän naiivi. Halusin välittää sellaisen taianomaisuuden mitä tuntee, kun viettää tollasia kesäpäiviä ja sen, ettei tunteissa ole mitään väärää ja ne on inhimillisiä. Ajattelin myös perhosia paljon, kun tein esimerkiksi kappaleen harpputaustoja.”

Nelma U kertoo albuminsa Nelma U vol. 1 pääaiheen olevan luonnollisesti hänen tähänastinen elämänsä, kesänostalgialla sävytettynä.

”Hyödynsin paljon erilaisia mielleyhtymiä ja sitä millä tavalla eri äänimaailmat korreloi tiettyjen aiheiden ja mielikuvien kanssa. Esimerkiksi se miltä Helsinki kuulostaa (Neiti Melankolia). Yks iso tavoite oli, että mahdollisimman moni pystyisi samaistumaan erilaisiin havaintoihin sanotuksissa. Siis esimerkiksi sellanen 2000-luvun puolivälin nostalgia, että se jotenkin välittyy ainakin mun ikäluokalle.”

Lisäksi levy käsittelee masennusta (Neiti Melankolia), nettikulttuuria ja -suhteita (Pilvellä), toksisia ihmissuhteita (Mun peli), matkustamiseen liittyviä odotuksia (Meri) ja ihmistyyppejä, joista ei Nelma U:n mukaan tehdä biisejä (Pehmee poika).

”Mut ehkä kaikkia kappaleita yhdistää sellainen vahva tunne yksinäisyydestä ja itsenäisyydestä.”

Katso Ystäväkirja-musiikkivideo, laita koko albumi sen alta soimaan ja seuraa artistia Instagramissa.