Thurston Moore sunnuntaina Helsingissä – mitä voi odottaa Sonic Youth -legendan bändin keikalta?

Ylihuomenna Thurston! Siis jumalauta Thurston Moore! Kuudes Aisti -keikkakiimaan voi virittäytyä tsekkaamalla muutaman korkealaatuisen videotallenteen Mooren nykyiseltä Chelsea Light Moving -bändiltä.

Kuva: Ecstatic Peace

Sonic Youth esiintyi viimeksi Suomessa vuoden 2003 Ilosaarirockissa. Sen jälkeen bändin saapumisesta maahamme on saatu vain haaveilla, ja saadaan haaveilla edelleen, sillä yhtyeen tulevaisuus on ollut hämärän peitossa aina vuonna 2011 alkaneen määrittelemättömän pituisen tauon jälkeen.

Mutta onneksi ainakin ylihuomenna sunnuntaina nähdään Helsingin Kuudes Aisti -festareilla vihdoin pitkän tauon jälkeen Sonic Youthin ikuiselta parikymppiseltä näyttävä honkkeli laulaja-kitaristi Thurston Moore, nykyisen Chelsea Light Moving -bändinsä kanssa.

Siinä missä viime vuonna Kuudennessa Aistissa esiintynyt Kim Gordon tarjosi yleisölle melkoista avantgarde-noiseen keskittynyttä taidetuuttausta, on Chelsea Light Moving Sonic Youth -keikkaneitsyen kannalta ilahduttavan lähellä Mooren ja Gordonin entistä pääyhtyettä.

Keväällä debyyttilevynsä julkaissut Chelsea Light Moving käyttää hyvinkin paljon Sonic Youthin kaltaisia erikoisia kitaravireitä ja melodiamaailmoja, mutta yhdistelee kuitenkin kappaleisiinsa verrokkibändiään enemmän vaikutteita esimerkiksi raskaasti fuzzeilla särötetystä, pörisevästä sludgesta ja hardcore punkista. Bändin biiseissä on kuitenkin sama tunnistettava dissonanssin ja pop-sensibiliteetin yhdistelmä. Niin kauan kuin Sonic Youthin tulevaisuus säilyy arvoituksena, ei Chelsea Light Movingia lähemmäksi voi Sonic Youthia enää päästä.

Millaista settiä bändi sitten aikoo sunnuntaina soittaa? Siitä voi ottaa esimakua vaikkapa katsomalla alapuolella näkyvät ammattimaisesti kuvatut livetallenteet. Eläköön Thurston!