Tylyn kylmää räppiä – Lauri Haav julkaisi odottamattoman syntymäpäiväkappaleen

Aino-kappale ilmestyi pelkästään YouTubeen.

27.12.2022

Lauri Haav on tänä vuonna osoittanut niin toukokuussa julkaistulla kokopitkällään kuin sen jälkeen ilmestyneellä Mua ei voi pelastaa -singlellään, että hänen musiikillinen ilmaisunsa ei missään nimessä lukkiudu pelkän räpin piiriin. Artistin suuntaviivat tuntuvat koostuvan ennakkoluulottomasta kokeilusta ja genrerajojen sivuuttamisesta ennemmin kuin minkäänlaisen annetun roolin mukailemisesta. Kuten Lauri Haav totesi Rumban toukokuisessa haastattelussa:

”Mulle on ihan sama miten joku muu luokittelee musiikkini, enkä enää edes pyri tietoisesti yllättämään kuulijoitani. On kiva vähän hetkauttaa jengiä, mutta en mitenkään erikseen tähtää siihen. Teen sitä, mikä tuntuu missäkin hetkessä oikealta tavalta tehdä musiikkia.”

Marraskuussa ilmestynyt single väläytti kuulijalle Lauri Haavin laulupainotteiseen pop-estetiikkaan nojautuvaa puolta – kappaleen ikävästä verestävät lauseet on kohdistettu sille jollekin tärkeälle, joka saa sisäiset kiintymyksen tunteet jylläämään arkailemattomina.

Mutta nyt kiintymyksen osoitukset saavat riittää.

Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Lauri Haav julkaisi uuden kappaleen, joka ilmestyi Max Steffanssonin kanssa tehtyine musiikkivideoineen pelkästään YouTubeen. Biisin nimi on Aino, ja se laitettiin julki artistin syntymäpäivän kunniaksi.

”Pakko laittaa tää rakkaushomma hetkeks mutelle”, Lauri Haav tokaisee heti kun kappaleen hämäävän herkkä intro on saatu alta pois ja Aaro630:n kanssa tehty biitti jysähtää susimaisen haukahduksen saattelemana soimaan. Ei sillä, etteikö alun ”Oi Aino” -lurittelujakin mielellään kuuntelisi vaikka kokonaisen kappaleellisen verran, mutta johdantoa seuraava räppibiisi vaikuttaa siltä, että Lauri Haav on jossain salaisessa luolassa treenannut tämän kategorian kyvyt maksimiin. Ja sitähän me kaikki kuuntelemme, kun kerran tarjotaan.

Kuten Kaarle Hurtig kappaleen kommenteissa nyökkää: ”Sääntö on et jos osaa räppää, niin pitää välillä räppää.”

Aino-biisi on jääkylmä ja karismaattinen. Tyly ja koukuttava. Niin Jyväskylää, ja niin isoa maailmaa. Lauri Haav saa räppipeleissä välillä valloillaan olevat väkinäiset gangsteri-leikit näyttämään nimenomaan siltä, nololta leikiltä, kun taas artistin tyynen itsevarma pudottelu antaa hänelle luodinkestävän pohjan, jolta hänen on helppo lunastaa kaikki ne sivallukset, jotka kappaleen aikana kuullaan. Sitoutuminen alan huipulle kiipeämiseen sisältyviin ehtoihin on prioriteeteista suurin, ja parisuhteen kaltaiset hommelit saavat jäädä niiden taakse. Kauas taakse.

Jos et ole räppipäissäsi nyt, Ainon jälkeen mitä luultavimmin olet. Voit kuunnella vedon alta.

Lisää luettavaa