Vanhan liiton pitkä varjo – Vuonna 1982 perustettu Shadowplay tänään Tavastialla, haastattelussa Marco Kosonen

27.02.2015

Kulttibändi Shadowplay soittaa tänään keikan Helsingin Tavastialla. Samalla juhlitaan yhtyeessä soittavan Marco Kososen 50-vuotissyntymäpäiviä ja hänen uuden Muurikaupunki-kirjansa julkaisua.

Bändi keikkailee todella harvakseltaan, joten Rumba otti juhlapäivän kunniaksi yhteyttä Kososeen kysäkseen, miksi bändistä on tullut sellainen kulttiyhtye kuin se tätä nykyä on.

Shadowplay soittaa keikkoja harvakseltaan. Miksi näin?

”Suurin syy on se että Brandi asuu Ruotsissa ja mäkin vietän yleensä ainakin osan talvesta kaukomailla kirjoittamassa niitä kirjojani. Yhteinen aika on kortilla.”

Miksi Shadowplay viehättää sen faneja niin paljon, että ihmiset suhtautuvat yhtyeeseen niin intohimoisesti?

”Varmaan viehätys perustuu osittain siihen, että me ollaan oltu itsepintaisesti olemassa kaikki nämä vuodet ja vuosikymmenet ja pysytty omana itsenämme. Sehän hämmentää ja kiehtoo ihmisiä, kun jokin asia hetkisessä nykymaailmassa ei vain muutu.”

Miltä tuntuu nousta pitkästä aikaa yleisön eteen?

”Jännittää tietenkin, sillä edellisestä kerrasta on jopa meidän mittapuussa pitkä aika. Toisaalta siihen tulee se ainutlaatuisuuden tunne jonka viehätys ei laimene.”

Miten kuvailisit Shadowplayn roolia ja merkitystä suomalaisella musiikkikentällä?

”Sukupolvi toisensa jälkeen kentälle ilmestyy nuoria ja musiikkiin vakavasti suhtautuvia ihmisiä. Shadowplay toimii osalle heistä esimerkkinä siitä, kuinka omaa juttuaan voi tehdä kaikessa rauhassa piittaamatta siitä, mikä sattuu olemaan milloinkin in. Meidän keikoilla käy vanhojen fanien lisäksi nuorempaa ryhmää, joka ei ollut vielä edes syntynyt, kun me olimme aloittaneet. Ja se on hienoa. Meitäkin liikuttaa ja innostaa se jatkuvuuden tunne.”

Lisää luettavaa