Xmies ja Paleface johdattavat demoskenen ja ”kaikenlaisen polttelun” maailmaan

Ensiesityksessä Xmiehen ja Palefacen musiikkivideo.

Muiden muassa Lyömättömät– ja Freerap-tiskijukkana tunnettu Xmies julkaisi Osa meist -singlen aiemmin elokuussa. Nyt Palefacen räpeillä varustettu kappale on saanut kylkeensä myös musiikkivideon, jolle Rumballa on etuoikeus tarjota ensiesitys.

Suurin osa videon visuaaleista Xmiehen itsensä koodaamia, sillä herran juuret ovat Amigan demoskenessä, jolle video tekee kunniaa. Video käyttää myös osia legendaarisista Amiga-demoista 1990-luvun alusta.

”Mä sain aikanaan ysärin alussa 13-vuotiaana muusikon alkuna Amiga 500:n pitkän vinkumisen jälkeen, faija olis halunnu ostaa Atari 1040ST:n koska siinä oli sisäänrakennettu MIDI-portti ja monella sen muusikkofrendeillä oli myös Atari. Kesti varmaan vuosi kun sain vakuutettua faijan että myös Amigaan saa MIDI-portin, mutta Atarilla ei pysty yhtä hyvin sekvensoimaan sampleja, kuin mitä Amigan träkkereillä. Suurin syy sen koneen hommaamiseen oliki SoundTracker sekvensseri jota olin käyttäny kaverin Amigalla about sen julkasusta lähtien”, Xmies kertoo.

”Tein musaa erilaisilla träkkereillä monta vuotta kunnes julkastiin nyt legendaariseksi muodostunut suomalainen träkkeri nimeltä OctaMED, joka oli yks tärkeimpiä osasia esimerkiksi drum’n’bass-musatyylin synnyssä ja kehityksessä. Amigan demoscene oli ottanu musta vahvan otteen jo about heti alussa, ja mä koodasin ja julkasin omia musadiskettejä, ensiks nimellä Cyberware ja myöhemmin nimellä Blunttech, helposti yli 20 kappaletta koko aktiivisen Amiga-urani aikana. Musadisketti oli siihen aikaan se coolein tapa julkasta musaa, kyseessä oli siis jonkinasteinen multimedia-esitys missä lyötiin disketti koneeseen sisään, ja se automaattisesti latas valikon jossa oli omat custom grafiikat ja viestejä muille skenereille ja tietysti biisit valittavissa jollain makeella tyylillä.”

”Koko musantekohommassa mulla ehkä eniten nykyään on just ikävä sitä (suhteellista) helppoutta millä pysty presentoimaan omat juttunsa muulle maailmalle just sillä tyylillä kuin itse halus, tää nykyinen ’biisi Spotifyyn ja linkki Faceen’ on aikalailla rajottunutta siihen verrattuna. Kaipaisin esim. että pienetkin artistit vois tuunata omaan Spotify-julkasuunsa videota tai interaktiivisia elementtejä, niin halutessaan. No, kaikestahan saa haaveilla!”

Osa meist on Xiehen kolmas itse tekemä musiikkivideo. Hän kertoo, että ajatus Amigademo-videosta on peräisin jo vuodelta 2010, jolloin hän tuotti Pyhimykselle ja Palefacelle biisin Imperatiivi.

”Silloin itseasiassa tein sitä videota jo pitkään, koodasin vanhakantasia demoscene-efektejä useamman kuukauden mun vanhalla Windows-läppärillä, mutta läppärin yllättävä räjähtäminen vei kaikki videon materiaalit mennessään ja idea jäi backburnerille melkei kymmeneksi vuodeksi. Nyt kun viimein sain tän mun ja Palen kollabon siihen kuntoon että sen voi julkaista, monen vuoden ylituottamisen jälkeen, niin tiesin että tää on se hetki kun se ajatus oikeasti toteutuu.”

Osa meist on ensimmäinen single Xmiehen keväällä ilmestyvältä albumilta.

”Halusin aina, että tää on se eka sinkku näistä uusista Xmies-soolojutuista, koska tiesin että tää biisi tulee olee monelle semmonen wtf-momentti, monestaki syystä.”

Paleface muistelee, että Osa meist -kappaleen historia ulotuu joulukuuhun 2016.

”Tehtiin äänityssessio Xmiehen silloisella studiolla Kaapelitehtaalla. Tekeillä oli joku ihan toinen biisi, mutta sessarin jälkeen Junnu soitti mulle Osa meist -kappaleen biitin. Kello oli about kaks yöllä. Siitä huolimatta purkitettiin vielä läpät myös tähän uuteen biittiin. Mulla oli ekan versen dancehall-henkiset idikset jo valmiina, mutta tokan versen skrivasin paikan päällä”, Paleface kertoo.

”Läpät kommentoi leikkauspolitiikkaa silloisessa Suomessa ja Euroopassa. Lisäksi siellä mainitaan ranskalaisen satiirilehti Charlie Hebdon toimitukseen tehty isku, jossa kuoli myös arabitaustainen poliisi Ahmed Merabet. Tekstin ytimessä on yhteiskuntien polarisaatio, joka on edelleen todella ajankohtainen aihe.”

Paleface mainitsee, että kappaleen ”kertsissä poltellaan kaikenlaista”.

”Itse poltan nykyään lähinnä rasvaa, mikä on hauskaa, sillä olen aloittanut intensiivisen treenaamisen ja voimaharjoittelun vasta vuosia tekstin kirjoittamisen jälkeen”, Paleface päättää.

Katso Xmiehen ja Palefacen Osa meist -video alta.

Päivitys 20.8.2020 klo 11.05: Visuaalien tekijätietoja tarkennettu.