Yhdysvaltalaismuusikko herätti kohua myymällä väitetysti ihmisverta sisältäviä kenkiä, mutta onko hänen uusi biisi mistään kotoisin?

Tilaa Rumban soittolista nyt Spotifyssa!

31.03.2021

Ajankohtaista on Rumban viikottain päivittyvä Spotify-soittolista, jossa on pääpaino tuoreessa hyvässä musiikissa. Lisäksi Ajankohtaista-listalle kootaan mukaan tällä hetkellä puheenaiheena olevia artisteja. Listaa seuraamalla tiedät missä mennään.

Lista löytyy jutun lopusta tai Spotifysta hakemalla: Ajankohtaista – Rumba. Alla nosto listan sisällöstä.

Lil Nas XMontero (Call Me By Your Name)

Lil Nas X tunnetaan vuoden 2019 megajättihitistä Old Town Road. Kantrikappaletta on striimattu pelkästään Youtubessa ja Spotifyssa yhteensä yli 4 miljardia kertaa ja tähän päälle voidaan lisätä vielä Apple Musicin ja Tiktokin lukemat. Tuolloin lukemat ovat entistä tähtitieteellisemmät.

Kyseessä on siis massiivinen hitti, jollaista toista ei artisti tule välttämättä saamaan (vaikka Panini-biisi miljardin onkin jo rikkonut). Nyt kuitenkin vaikuttaa siltä, että Lil Nas X:llä on käsissään melkoinen pläjäys.

Artistin uusin sinkku Montero (Call Me By Your Name) on herättänyt huomiota musiikkivideollaan, jossa laulaja laskeutuu helvettiin ja antaa ”saatanalle” sylitanssin. Vielä enemmän kohua herätti kustomoitu Nike-kenkä, jonka pohjassa on väitetysti tippa ihmisen verta väriaineen seassa. Kenkiä myytiin (tietysti) 666 kappaleen rajoitettu erä, kengät menivät minuutissa. Kenkien hinta viittasi raamatun lukuun Luuk. 10:18:

”Minä näin, kuinka Saatana sinkoutui taivaasta kuin salama.”

Tämä ”saatanakenkä” on kauhistuttanut Amerikan konservatiivisen osaston ja Lil Nas X on ottanut somejulkaisuissaan tilanteesta kaiken hyödyn irti. Julkaisten muun muassa biisistä erikoispitkän version, nimeltään Satan’s extended version, sekä julkaisten anteeksipyyntövideon, jossa anteeksipyynnön kohdalla leikataan mainittuun sylitanssi-kohtaukseen.

Kengät näet täältä ja videon tästä.

On selvää, että Lil Nas X osaa kyllä somepelin, artistihan oli tietynlainen nettijulkkis jo ennen ensimmäistä biisiään. Kysymys kuuluukin, että onko Montero (Call Me By Your Name) -kappale itsessään mistään kotoisin, kun kaikki muu sen ympäriltä unohdetaan? Vastaus: kyllä on.

Kappale kertoo osittain Lil Nas X:n vanhasta rakkaudesta. Muusikko oli tavannut miehen ja he pyrkivät pitämään suhteensa salassa. Ytimessä on, ettei niin artistin mukaan kuuluisi tehdä, vaan seksuaalisuutensa kanssa pitäisi voida olla avoin. Sitä sanomaa Lil Nas X pyrkii tuomaan biisillään esiin. Ja kohtaamansa vihaa hän haluaa omien sanojensa mukaan kanavoida nyt toiseen suuntaan: suututtamalla ne, jotka hänet halusi aiemmin kieltää.

Siihen nähden, että Lil Nas X:n aprikoitiin jäävän yhden hitin ihmeeksi, artistilla on yllättävän tunnistettava tyyli. Melodiakoukut kuulostavat tutuilta vanhemmista biiseistä, mutta silti ne iskevät tuoreesti. Sävellykseltään kappale on siis tuttua kamaa, mutta koukuttavalla twistillä. Kertosäe ja siihen vievä bridge on kuin popin oppikirjasta, säkeistössä hyödynnetään intonaation vaihtelua virkistävästi. Biisissä on juuri sopivasti detalteja jäädäkseen päähän soimaan tuntikausiksi.

Biisi elää suoratoistopalveluissa omaa elämäänsä, ollen Spotifyn toisiksi kuunnelluin biisi. Samaan aikaan artisti pitää omaa show’ta sosiaalisen median puolella. Välttämättä Old Town Roadia ei tulla ohittamaan, mutta miljardiluokkaan tällä biisillä noustaan.

Tylsäähän se on toki lukemista puhua, mutta tällaisen mediapelin yhteydessä toki sallittua. Biisi on rehellisesti hyvä ja se riittää.

Lisäksi listalta löytyy muun muassa uutta Yonaa ja Sara Siipolaa.

Lisää luettavaa