Ilmoitus: Minkä musiikin tahtiin maistuu tuplaespresso? Mikä biisi tulee mieleen cold brew -kahvista?

Barista ja musiikkitoimittaja etsivät makupareja kahvista ja musiikista.

[ILMOITUS] Paulig Coffee Bar löytyy tänäkin kesänä usealta festivaalilta ja kesä korkataan Sidewaysista 8.–10. kesäkuuta. Kahvibaarin menulta löytyy festarivieraiden vanhoja suosikkeja suodatinkahvien ja espressopohjaisten juomien muodossa, mutta myös mielenkiintoisia yllätyksiä kuten cold brew -pohjaiset juomasekoitukset.

Tarjonta siis vastaa festivaalin esiintyjälistaa, jolta löytyy sekä odotettuja ja tuttuja nimiä että uusia ja raikkaita tuttavuuksia. Niinpä järjestimme tastingin, jossa Paulig Barista -instituutin kouluttaja Jori Korhonen ja musiikkitoimittaja etsivät makupareja Paulig Coffee Barin menulta ja Sidewaysin esiintyjistä.

Tuplaespresso from Paulig Passione

Barista: ”Tummasuklainen, aavistuksen pähkinäinen ja todella täyteläinen jopa kermainen suutuntuma. Tässä on samanlaista intensiivistä makeutta kuin todella kypsissä hedelmissä. Espresson nauttimisen voi tietyllä tavalla rinnastaa shottien juomiseen: lyhyessä juomassa on todella paljon makuja, jotka vaan räjähtää sun suuhun, mutta ovat nopeasti ohi.”

Musiikkitoimittaja: ”Shottien juomiseen voi rinnastaa myös rivakan punkin. Nopeat kappaleet ovat intensiivisiä energiapommeja, jotka virkistävät kuin se espresso. No Fun at All on vuosirenkaidensa puolesta vähintäänkin täyteläinen, ja ruotsalaisten konkarien skeittipunkissa ei ole pulaa makeista melodioista eikä kermaisista kertosäkeistä. Tuplaespressoa kelpaa nautiskella esimerkiksi uuden Grit-albumin avausraitaa Spirit kuunnellen.”

Cold Brew with milk

Barista: ”Kylmäuutettu kahvi on monelle ennestään tuntematon juttu. Se tarkoittaa, että kahvi uutetaan huoneenlämpöisessä vedessä 12–16 tuntia, jolloin kahvin makumaailma on hyvin erilainen kuin kuumalla vedellä uutettaessa. Kylmäuutossa kahviin ei tule juurikaan hapokkuutta tai karvautta, jotka on usein ihmisille hieman epämiellyttäviä makuja. Cold Brew with milk on kahvinen, täyteläinen, tasapainoisen makea, helppo ja toimii tilanteessa kuin tilanteessa. Tästä mulle tulee mieleen aamun kaurapuuro: tiedät tasantarkkaan mitä saat ja se on aina luotettava kumppani. Oikeaan hetkeen nautittuna ei ole mitään parempaa.”

Musiikkitoimittaja: ”Totuus löytyy kaurapuurosta, kuten Lama aikanaan lauloi. Sideways-ohjelman kaurapuuro-osastoa edustaa kuitenkin The National. Tummasävyistä ja täyteläistä indeirockia soittava yhtye julkaisi syksyllä uransa tyylikkäimmän albumin Sleep Well Beast. The Nationalin melankolia ja Matt Berningerin baritoni ovat ihastuttaneet suomalaisia siinä määrin, että Sidewaysissa yhtyeeltä nähdään järjestyksessään kahdeksas Suomen-keikka. Bändi onkin monille luotettava kumppani niin myötä- kuin vastoinkäymisissä, eikä keikan alkaessa voi kuvitella mitään parempaa. Senpä vuoksi tämän juoman rinnalle The Nationalin keikan todennäköisesti aloittava kappale Nobody Else Will Be There.”

Fizzy Brew

Barista: ”Nämä kahvijuomasekoitukset on tehty cold brewsta. Kylmäuutettu kahvi on makeaa ja täyteläistä, joka on mahtava lähtökohta juomasekoitusten tekoon. Appelsiinia ja karpaloiden hapokkuutta, aivan siinä rajoilla, että onko liikaa makuja mutta silti todella tasapainoinen ja selkeä. Hyvin monivivahteinen. Tällainen juoma tarkoittaa mulle kesää, aurinkoa ja hyviä kavereita terdellä.”

Musiikkitoimittaja: ”Tästä tuli välittömästi mieleen tämän hetken kenties paras kotimainen kappale, Ruusut-yhtyeen Glitchit. Aistiärsykkeitä tuntuu olevan liikaa, mutta kun ne alkavat asettua omille paikoilleen, teos palkitsee. Onko tämä kokeellista elektronista popmusiikkia vai 90-luvun eurodancea? Onko sillä lopulta mitään väliä, jos lopputulos viihdyttää, kiihdyttää ja tuo leveän hymyn kasvoille.”

Groovy Cold Brew Lemonade

Barista: ”Raikas, kepeä, sopivan makea, sitrushedelmäisen hapokas, aurinkoinen. Kuvittele itsesi tilanteeseen, jossa olet ollut koko päivän rannalla ottamassa aurinkoa. Olo on vähän nuutunut ja tarvitset lähikuppilan terassilla jotain, jolla saadaan virtaa illan rientoihin. Tämä virkistää raikkaudellaan ja pieni määrä kofeiiniä auttaa jaksamaan kesäyöhön.”

Musiikkitoimittaja: ”Rättö ja Lehtisalo ovat kotimaisen undergroundin eksentriset supersankarit. Heidän tekemisensä vaikuttavat usein siltä, että moni muu olisi kyseenalaistanut sen järkevyyden jo suunnitteluvaiheessa. Kepeää? Varmasti. Hapokasta? Takuulla. Makeaa? Mmhmm! Ennustan Groovy Cold Brew Lemonadesta kesän hittijuomaa, joten suorastaan vaadin rinnalle tuoreelta Kovaa kamaa -kokoelmalevyltä kulttihitin Valonnopeus.”

Cafe New York

Barista: ”Makea, hedelmäinen – varsinkin keltaisia hedelmiä kuten mango –, kepeä ja helppo. Nimensä mukaisesti jenkkiläinen kahvi: toimii suuremmissakin määrissä eikä sinällään aiheuta tunteita suuntaan tai toiseen aluksi. Kunnolla maistellessa alkaa löytyä yllättävän paljon vivahteita.”

Musiikkitoimittaja: ”Meditatiivista, junnaavaa ja vähäeleistä. Kerroksia, tasoja ja vivahteita alkaa löytyä, kun antautuu musiikin vietäväksi. Cafe New York kulkee käsi kädessä vuodenvaihteessa ilmestyneen Siinain Sykli-albumin kanssa. Fiilistele kaikessa rauhassa esimerkiksi levyn nimikkokappaletta.”

Cafe Barcelona

Barista: ”Ryhdikäs, sikarinen, tumman suklaan karvautta, suuntäyttävän täyteläinen. Sen kyllä huomaa kun Barcelonaa juo. Todella espanjalainen kahvi; tumma ja tulinen. Vie suoraan Barcelonan kaduille tanssimaan flamengoa.”

Musiikkitoimittaja: ”Tämä kaipaa rinnalleen jotain viilentävää. Sikarisuus ja täyteläisyys saavat nyt törmätä kolossaaliseen jäävuoreen, joka lipuu vastaan niin ikään kunnioitusta herättävän ryhdikkäänä. Ben Frostin luomat äänikuvat, kuten Threshold of Faith, ovat kylmyydessään ja julmuudessaan ravistelevia kokemuksia – tämän kahvin kanssa erittäin kokonaisvaltaisia sellasia.”


Pauligin festarikesää vietetään Sidewaysin lisäksi Ruisrockissa ja Flow-festivaalilla. Festarihumussa Paulig Coffee Bar tarjoaa keitaan hengähdystauolle ja uudelleenvirittäytymiselle.

Tule mukaan nauttimaan kesän onnellisimmista kahvihetkistä ja jaa kuva sinun kesäsi kohokohdasta! Miltä siis näyttää sun kesän onnellisin hetki? Lue lisää kilpailusta tästä klikkaamalla ja voita itsellesi ja kolmelle kaverillesi liput Sidewaysiin, loppuunmyytyyn Ruisrockiin tai Flow’hun.