Ensi viikolla Helsingissä konsertoi todellinen kulissien kitaralegenda – Tuttu paitsi King Crimsonista, myös muun muassa Bowien, Zappan ja Talking Headsin levyiltä

Kitaristi Adrian Belew on ehtinyt uransa varrella esiintymään monissa kokoonpanoissa ja monien huippuartistien kanssa.

Adrian Belewin nimi on tuttu lähinnä progen ystäville, mutta monet muutkin ovat voineet tietämättään kuulla miehen soittoa. Sunnuntaina 7. helmikuuta Tavastialla konsertoiva Belew on nimittäin soittanut todella monen artistin ja yhtyeen albumeilla.

Ensimmäisenä Belewin ”löysi” live-kokoonpanoonsa Frank Zappa, ja Belew pääsi myöhemmin kitaroimaan myös Zappan albumille Sheik Yerbouti (1979). Zappan yhtyeestä kitaravirtuoosi päätyi Brian Enon suositusten saattelemana David Bowien kiertuemuusikoksi ”Heroes” -albumin kiertueelle, sekä sitä seuranneelle studioalbumille Lodger (1979).

1980-luvun vaihteessa Belew kuului hetken The Talking Headsin kokoonpanoon ja esiintyi myös yhtyeen studioalbumilla Remain in Light (1980). Kuitenkin vasta King Crimsonin nokkamiehen Robert Frippin kohtaaminen muutti kaiken, ja Belew kuului Crimsonin vakiokokoonpanoon solistina ja toisena kitaristina vuoden 1981 Disciplinesta lähtien aina vuoteen 2013, jolloin Frippin uudessa King Crimson Projecktissa laulajanpesti lankesi brittimuusikko Jakko Jakszykille.

Jo mainittujen lisäksi Belewin kitarointia on voinut kuulla useammalla Nine Inch Nailsin ja Paul Simonin albumilla, sekä muun muassa David Byrnen The Catherine Wheelilla (1981), Mike Oldfieldin Earth Movingilla (1989), Porcupine Treen Deadwingilla (2005), Jean Michel Jarren Zoolokilla (1994), ja jopa Cyndi Lauperin toisella albumilla True Colors (1986). Ja siinä ohessa kitaramestari on tietysti ehtinyt julkaista 16 sooloalbumiakin.

Alta näet videon, jolla Belew itse esittelee uraansa, sekä muutaman musiikkivalinnan miehen pitkän uran varrelta. Adrian Belew Power Trio esiintyy Tavastialla sunnuntaina 7. tammikuuta lämppärinään kotimainen haitarimestari Kimmo Pohjonen. Konsertin liput ovat myynnissä Tiketissä.

Täysin ohittamaton kappale on David Bowien Belewille tekemä Pretty Pink Rose, joka on myös Belewin soolotuotannon korkeimman listasijoituksen napannut single. Valitettavasti kappaleen videota ei löydy kovin hyvällä kuvanlaadulla.

Sähkökitaristina tunnetuksi tullut Belew on tehnyt välillä myös herkempää ja akustisempaa materiaalia, kuten alla oleva kappale osoittaa.

1980-luvun King Crimsonilta Belewiä edustava valinta on esimerkiksi Heartbeat, jonka Belew levytti uudelleen myöhemmälle soololevylleen, ja jonka videolla kitaristi pääsi myös esiintymään.

Seuraavaksi on hyvä kurkistaa Belewin tuoreempaan tuotantoon. Kappale Writing on the Wall löytyy vuoden 2004 Side One -albumilta ja alla oleva versio on taltioitu vuonna 2008 Power Trion keikalla. Kappaleen alkuperäisellä studioversiolla soitti myös Primuksen bassovirtuoosi Les Claypool.

Viimeiseksi sopii Belewin vuonna 2014 julkaistun Flux-sovelluksen kautta ilmestynyt hämyily Idiom.

Alta voit kuunnella vielä kokonaisen Adrian Belew Power Trion konserttitaltioinnin vuodelta 2008.