Isis – Wavering Radiant

Liihottelevaa maanvyörymämetallia eittämättömällä taidolla

Suurin innostus tunnelmallisen laavan lailla etenevään postmetalvyörytykseen on jo aikaa sitten menettänyt suurimman palonsa. Los Angelesin Isis osoittaa kuitenkin viidennellä albumillaan, että vaikuttavaa jälkeä syntyy yhä, vieläpä ilman ihmeempiä myönnytyksiä.

Jo Tool-mies Adam Jonesin kitarointia sisältorrävä avauskappale Hall of the Dead on komea osoitus bändin dynaamisesta draamantajusta. Alkuun koskettimin höystetty mutta perin raskas biisi etenee perinteisen jyräävästi rähisevän perusmuotin mukaan. Sitten teemaa höystetään melodisella laululla, kunnes palaillaan aaltoilevasti fiilistelyn ja ärinän pariin. Vihdoin viiden minuutin kohdalla soinnutus vaihtuu tyystin ja tunnelma avautuu suorastaan katarttisena.

Isis saa suurieleisen homman kuulostamaan luonnolliselta ja simppeliltä. Sen sointi on miellyttävän soljuvaa ja monisyistä ilmaisun ankaruudesta huolimatta. Ainoa ongelma bändillä taitaa edelleen olla se, että sen musiikille pitää antautua ja paneutua pitkäjänteisesti. Se kyllä palkitsee ruhtinaallisesti.