Wilco – Wilco (The Album)

14.08.2009

Vaihtoehtoisen countryn mestariyhtye on elämänsä kunnossa

Lukemattomat yhtyeet työstävät levyjään sen ajatuksen siivittäminä, että uusi teos on aina jonkinlainen antiteesi edelliselle. Wilco on sen sijaan hahmottanut levytysuransa lineaarisena kehityskaarena, vaikka yleisö on nikotellut. Eikö muka ollut ilmeistä, että vuonna 2007 ilmestynyt seesteinen Sky Blue Sky oli vastareaktio sitä edeltäneiden levyjen vaativille äänikokeiluille?

Oli miten oli, Wilco (The Album), on helppo hahmottaa synteesinä kaikesta aikaisemmasta. Siitä kertoo jo levyn nimi sekä ensimmäinen raita Wilco (The Song), jolla Jeff Tweedy tekee jotain, mihin vain ani harva rockyhtyeen solisti pystyy uskottavasti: laulaa yhtyeestään nimellä.

Ilkikurinen avauslaulu saa oikeutuksensa sitä seuraavasta kappalekolmikosta. Wilco aivan varmasti rakastaa kuuntelijoitaan, mutta se ei tyydy silittämään heidän päitään. Hukkumista kuvaileva Deeper Down, riipaiseva parisuhdekuvaus One Wing ja klaustrofobinen melukitaraeepos Bull Black Nova ovat vähintään puolikas levyn murheellisesta, mustasta sydämestä.

Saman suruisan tunnelman äärelle Tweedy ja kumppanit palaavat Country Disappeared -laulussa, joka on helppo tulkita kuvauksena Bushin hallinnon loputtomalta tuntuneen valtakauden lannistamasta Amerikasta. Yhtä lailla lohduttomalta kuulostaa sitä seuraava Solitaire, jossa lauletaan: ”Took too long to see, I was wrong to believe in me only.”

Onneksi albumi sisältää vastapainoksi myös lempeää ja riehakasta musiikkia. Aina yhtä ihanan Leslie Feistin ja Tweedyn duetto You and I on vuoden sykähdyttävimpiä rakkauslauluja, ja You Never Know pohdiskelee sukupolvitematiikkaa Summerteeth-levystä muistuttavan raikkaan country rockin tahdissa.

Viimeisen niitin antaa Everlasting Everything, joka on eittämättä Wilcon toistaiseksi paras albuminlopetuskappale. Trumpetteineen ja kelloineen se tuo uusia sävyjä taidokkaan yhtyeen palettiin ja samalla kuulostaa laululta, johon ryhmän koko ura on tiivistynyt.

Wilco (The Album) on Wilcon ensimmäinen levy, joka on tehty samalla miehistöllä kuin sitä edeltänyt. Tälle kokoonpanolle toivottaa mielellään pitkää ikää.

Lisää luettavaa