Professor Green kesti maanjäristyksen brittilistalla

30.10.2011

Brittiräppäri Professor Green saavutti uransa ensimmäisen ykkösen ohi Labrinthin. Coldplayn Mylo Xyloto ostettiin tietenkin albumilistan kärkeen ja Tom Waitsin hartaasti odotettu Bad as Me sijoittui hienosti.

Teksti: Markus Hilden, kuva: Virgin.

Rap-artisti Professor Green oli ehtinyt jo kahdesti sinkkulistan top viiteen ja kerran albumilistan kakkoseksi ennen kuin singlelistalta irtosi ensimmäinen ykkössija. Read All About Itillä vierailee Emeli Sandé, joka sai niin ikään ensimmäisen ykkösensä. Soolohitti Heaven kävi kakkosena loppukesästä.

Huolellisesti vierailuilla uraansa pönkittänyt Labrinth piipahti kolmantena reilu vuosi sitten sinkulla Let the Sunshine. Nyt Earthquakelle oli pedattu hyvät asemat: mahtava tuotanto ja vieraana Tinie Tempah, mutta se joutui silti tyytymään kakkospaikkaan. Tinie Tempahilla on jo kaksi ykköstä, Pass Out (2010) ja Written in the Stars (2010), joka muuten debytoi listalla samalla viikolla kuin mainittu Let the Sunshine.

Samaa musiikkityyliä edustaa myös kasina debytoiva Rizzle Kicksin When I Was a Youngster. Kahdeksas sija on ryhmälle jo ennestään tuttu, sillä myös esikoishitti Down with the Trumpets ylsi tuolle paikalle. Parhaiten heidät tunnetaan varmaankin vierailusta Olly Mursin taannoisella ykkösellä Heart Skips a Beat.

Ed Sheeranin kolmas hitti Lego House hivuttautuu varmoin askelin kohti top teniä. Coldplayn Paradise on uutuus sijalla 14, sillä vaikka se on ollut myynnissä jo muutaman viikon, kylkiäisenä tarjottu mahdollisuus tilata koko Mylo Xyloto -albumi aiheutti diskauksen. Viva la Vida (2008) kävi samantyyppisessä tilanteessa kaupaksi debyyttiviikollaan paalun arvoisesti, mutta rekisteröi sen vuoden alhaisimman ykkösmyynnin. Coldplayllä on 11 top ten -sinkkua. Paradisen lisäksi Rihanna-yhteistyö Princess of China debytoi 33:ntenä.

Cobra Starship tutustuu brittilistaan toista kertaa, ja iso jenkkihitti You Make Me Feel petrasi pykälän Good Girls Go Badin (2009) 17. sijaa. Bruno Mars esitti Runaway Babyn X Factorissa ja sitähän latailtiin ihan kivasti 19. sijan verran. Toinen herran kappale, Marry You, nousi kuusi pykälää 24:nneksi. Doo-Wops & Hooligans tuplasi myyntinsä ja kiipesi albumilistan neloseksi.

Beyoncén Countdown petrasi kymmenen porrasta 39:nneksi.

Britannian singlet viikolla 44, Top 20
1. (-) Professor Green featuring Emeli Sandé – Read All About It
2. (-) Labrinth featuring Tinie Tempah – Earthquake
3. (1.) Rihanna featuring Calvin Harris – We Found Love
4. (6.) Kelly Clarkson – Mr. Know It All
5. (4.) Maroon 5 featuring Christina Aguilera – Moves Like Jagger
6. (3.) Charlene Soraia – Wherever You Will Go
7. (8.) LMFAO – Sexy and I Know It
8. (-) Rizzle Kicks – When I Was a Youngster
9. (2.) The Wanted – Lighting
10. (5.) Gym Class Heroes featuring Adam Levine – Stereo Hearts
11. (7.) Christina Perri – Jar of Hearts
12. (18.) Ed Sheeran – Lego House
13. (10.) David Guetta featuring Usher – Without You
14. (-) Coldplay – Paradise
15. (9.) Lana Del Rey – Video Games
16. (-) Cobra Starship featuring Sabi – You Make Me Feel…
17. (11.) Sean Paul featuring Alexis Jordan – Got 2 Luv U
18. (12.) One Direction – What Makes You Beautiful
19. (-) Bruno Mars – Runaway Baby
20. (14.) Ed Sheeran – The A Team

Mylo Xyloton ykköspaikka oli tietenkin selvä, mutta sitä ostettiin julkaisuviikolla paljon vähemmän kuin Viva la Vida or Death and All His Friendsiä (2008). Coldplaystä tuli kuitenkin Oasiksen ohella toinen bändi, jonka viisi ensimmäistä studioalbumia ovat debytoineet ykkösinä.

Michael Bublén ajoissa julkaistu joulualbumi Christmas löytynee melko monen sukan uumenista, joten tämän viikon kolmossija tuskin jää lätyn viimeiseksi sanaksi – onhan sen edeltäjä Crazy Love (#1, 2008) eräs 2000-luvun myydyimpiä levyjä.

Kelly Clarksonin meno jatkuu vahvana. Kahden kolmos- ja yhden kakkossijan (My December, 2006) jatkoksi Stronger debytoi viidentenä ja Mr. Know It All paransi asemiaan singlelistalla.

Adelen 21 joutui pois mukavuusalueeltaan top viidestä, mutta piti takanaan muun muassa uuden Tom Waits -albumin. Bad as Men kymmenes sija on Waitsin uran toiseksi paras Mule Variationsin (1999) yhdeksännen jälkeen. Herralla on kahdeksan top 40 -albumia, mutta todellinen haaste piilee listaviikoissa: ennätys on viisi.

Kolmatta vuotta ihastuttava (tai piinaava) Soldiers kärsii laskevasta trendistä: kellontarkasti tällä samalla viikolla edellisinä vuosina julkaistut albumit ylsivät neljänneksi ja kymmenenneksi, mutta Message to You jäi 11:nneksi.

James Morrisonin The Awakening ja Kasabianin Velociraptor menettävät asemiaan huolestuttavan nopeasti ottaen huomioon, että kummankin edeltäjät ovat myyneet multiplatinaa.

Viikon korkein nousija on hollantilaislaulaja Caro Emeraldin Deleted Scenes from the Cutting Room Floor, joka loikkasi 68. sijalta 21:nneksi. Sen alapuolella debytoi Ronan Parke, 13-vuotias poika, joka saavutti kakkostilan edellisessä Britain’s Got Talentissa.

Stingin The Best of 25 Years limbosi 27:nneksi, mihin verrattuna Darren Hayesin Secret Codes and Battleshipsin 29. tila on vallan mainio. Hayesin kolme aiempaa sooloa ovat tosin netonneet sijat 2, 13 ja 14. Hayes muistetaan luonnollisesti Savage Gardenin näkyvämpänä jäsenenä.

M83:lta jäi top 40 valloittamatta, mutta Justice kipusi sinne ensimmäistä kertaa Audio Video Discon pinnisteltyä 35:nneksi. Uudelleenjulkaisu palautti Paul Simonin Gracelandin (1986) sijalle 40. Tuo 1980-luvun merkkipaalu on yltänyt ykköseksi asti.

Britannian albumit viikolla 44, Top 20
1. (-) Coldplay – Mylo Xyloto
2. (1.) Noel Gallagher’s High Flying Birds – s/t
3. (-) Michael Bublé – Christmas
4. (9.) Bruno Mars – Doo-Wops & Hooligans
5. (-) Kelly Clarkson – Stronger
6. (2.) Matt Cardle – Letters
7. (5.) Ed Sheeran – +
8. (4.) Adele – 21
9. (3.) Steps – The Ultimate Collection
10. (-) Tom Waits – Bad as Me
11. (-) Soldiers – Message to You
12. (6.) James Morrison – The Awakening
13. (10.) Maroon 5 – Hands All Over
14. (12.) Rihanna – Loud
15. (11.) Adele – 19
16. (23.) Example – Playing in the Shadows
17. (7.) Daniel O’Donnell – The Ultimate Collection
18. (8.) Katy Perry – Teenage Dream
19. (17.) David Guetta – Nothing but the Beat
20. (14.) Kasabian – Velociraptor

Lisää luettavaa