Uutuustulva USA:n albumilistalla

Susan Boylen The Gift piti takanaan nimekkäitä uutuuksia USA:n albumilistalla. Hot 100 -listan kärkeen nousi jälleen Rihanna, tällä kertaa vanhemmalla biisillään.

Kuva: Island Def Jam.

Boylen The Gift kasvatti myyntiään muutaman prosentin viime viikosta ja jätti taakseen muun muassa USA:n Talentista löytyneen kymmenvuotiaan Jackie Evanchon. O Holy Night sisältää neljän biisin ep:n ja dvd:n, joten albumilistakriteerit täyttyvät juuri ja juuri. Sitä ostettiin 239 000 kpl.

Rihanna ylsi Loud-albumillaan uransa parhaaseen viikkomyyntiin, mutta albumilistan ykkössija on viidestä Top 10 -menestyksestä huolimatta yhä saavuttamatta. Vastapainoksi neito jaksaa hämmästyttää Hot 100 -listalla, mistä lisää tuonnempana.

Yhtä varmasti kuin joulu tulla jolkottaa saapuu listoille Josh Groban – joko vanhalla joululevyllään Noël tai uudella materiaalilla. Rick Rubinin tuottama Illuminations aloitti nelossijalta ja on miehen kuudes Top 10 -albumi kymmenen vuoden sisään. Ykkösiäkin on kaksi, Closer (2003) ja mainittu Noël (2007). Groban tuli tunnetuksi laulavasta roolihahmostaan tv-sarjassa Ally McBeal.

Kuudetta kertaa kärkikympissä on myös rokkari Kid Rock, jonka Born Free debytoi sijalla viisi. Mies pääsi maistamaan ykkössijan makua edellisellä albumillaan Rock N Roll Jesus (2007), joka sisälsi ison hitin All Summer Long. Ensimmäinen lista-albumi Devil Without a Cause (1998) on saanut 11-kertaisen platinamerkinnän.

Mihin tahansa muuhun vuodenaikaan Rascal Flattsin studioalbumi olisi varmahko ykkönen, mutta nyt Nothing Like This joutui tyytymään kuudenteen tilaan. Disneyltä Taylor Swiftiä julkaisevalle Big Machine -lafkalle vaihtanut kantriyhtye on kärkikympissä seitsemättä kertaa ja neljä edellistä studioalbumia ylsivät kärkeen asti.

Kantrihenkistä menoa löytyy myös pykälää alempaa Keith Urbanin toimesta. Jo 90-luvun alusta lähtien levyttäneellä australialaiselta vei kymmenen vuotta murtautua listojen kärkeen, mutta sittemmin meno on ollut tasaisen vahvaa. Ykkössijakin tuli viimevuotisella Defying Gravityllä.

Glee jatkoi Top 10 -putkeaan joulualbumilla ja kärkikympin kahdeksas uutuus on Nellyn Britanniassa flopin merkkejä osoittanut 5.0.  Nimestään huolimatta 5.0 on räppärin kuudes studioalbumi ja kaikki kuusi ovat myös Top 10 -menestyksiä.

A Day to Remember on ensimmäistä kertaa Top 20:ssä ja Pinkin kokoelma debytoi tyypillisillä kokoelmasijoilla. Bruce Springsteenin The Promise sen sijaan petti odotukset 16. sijallaan.

Top 20:n yllättäjä on kaksi levyä sinne kiireisellä viikolla saanut Chris Tomlin. Miehen toistaiseksi paras listanoteeraus on Hello Loven (2008) yhdeksäs sija.

Idol ei kanna enää kovin kauas: viime kauden voittaja Lee DeWyze sai tyytyä esikoisellaan 19. sijaan. Paremmin sekin kuin Indx:n debyytti kotimaassa aikoinaan.

Muun muassa The Beatlesin ilmaantuminen iTunesiin kiritti digitaalisen kaupan noin viidenneksen vuodentakaista paremmaksi. Albumilistan top sataan ponnahti seitsemän The Beatles -julkaisua, korkeimmalle Abbey Road (48).

Billboard 200, Top 20
1. (1.) Susan Boyle – The Gift
2. (-) Jackie Evancho – O Holy Night
3. (-) Rihanna – Loud
4. (-) Josh Groban – Illuminations
5. (-) Kid Rock – Born Free
6. (-) Rascal Flatts – Nothing Like This
7. (-) Keith Urban – Get Closer
8. (-) Soundtrack – Glee: The Music, The Christmas Album
9. (2.) Taylor Swift – Speak Now
10. (-) Nelly – 5.0
11. (-) A Day to Remember – What Separates Me from You
12. (6.) Jason Aldean – My Kinda Party
13. (4.) Various Artists – NOW 36
14. (-) Pink – Greatest Hits…So Far!!!
15. (8.) Sugarland – The Incredible Machine
16. (-) Bruce Springsteen – The Promise
17. (-) Chris Tomlin – And If Our God Is for Us
18. (5.) Bon Jovi – Greatest Hits
19. (-) Lee DeWyze – Live It Up
20. (19.) Chris Tomlin – Glory of the Highest: Christmas Songs of Worship

Rihannan Only Girl (In the World) nousi siis Hot 100 -listan huipulle. Kyseessä on Billboardin mukaan ensimmäinen kerta, kun albumin ensimmäinen singlelohkaisu nousi ykköseksi vasta toisen jälkeen. Tietyllä tavalla kuitenkin The Beatles ehti pioneeriksi tälläkin saralla: She Loves You julkaistiin alun perin vuonna 1963 ennen I Want to Hold Your Handiä (1964), mutta nousi ykköseksi vasta viimeksi mainitun jälkeen maaliskuussa 1964.

Only Girl on joka tapauksessa Rihannan yhdeksäs ykkössingle ja jo neljäs tänä vuonna. Neitoa ei tunnu pysäyttävän mikään. Yhdeksän ykköstä on enemmän kuin kenelläkään muulla 2000-luvulla. Usherilla on kahdeksan.

Gwyneth Paltrow sai ensimmäiset Hot 100 -merkintänsä esittämällä Glee-sarjassa Cee Lo Greenin Forget Youn sekä Singing in the Rainin naitettuna Umbrellan kanssa. Glee Castin ja Paltrow’n versio Forget Yousta debytoi sijalla 11, mutta oikeutetusti alkuperäinen sai vielä kovemman vauhdin ja nousi sijalta 22 ensimmäistä kertaa Top 10:iin yhdeksänneksi.

Bruno Mars sai toisen oman Top 20 -hittinsä, kun Grenade petrasi sijalta 30 17:nneksi.

Dr. Dren Detox saattaa sittenkin ilmestyä joskus. Uusi biisi Kush (49)  palautti miehen Hot 100 -listalle pääroolin esittäjänä kymmenen vuoden tauolta. Ykkösiä ei vielä ole omissa nimissä, mutta vierailu Blackstreetin No Diggityllä (1996) toi paalupaikan.

Toinen palaaja on Michael Jackson, jonka tauko ei ehtinyt venyä kuin kahden ja puolen vuoden mittaiseksi. Edellisellä listamerkinnällä Wanna Be Startin’ Somethin’ 2008 oli mukana Akon, joka laulaa myös Hold My Handillä (84). Jacksonilla on omissa nimissään 13 Hot 100 -listan ykköstä, viimeisin You Are Not Alone (1995). Muista Jacksonin Hot 100 -meriiteistä voi lukea täältä.

Hot 100, Top 20
1. (2.) Rihanna – Only Girl (In the World)
2. (4.) Pink – Raise Your Glass
3. (1.) Far East Movement featuring Cataracs & Dev – Like a G6
4. (6.) Ke$ha – We R Who We R
5. (5.) Nelly – Just a Dream
6. (9.) Katy Perry – Firework
7. (3.) Bruno Mars – Just the Way You Are
8. (7.) Rihanna featuring Drake – What’s My Name?
9. (22.) Cee Lo Green – F**k You (Forget You)
10. (10.) Trey Songz featuring Nicki Minaj – Bottoms Up
11. (-) Glee Cast featuring Gwyneth Paltrow – Forget You
12. (11.) Usher featuring Pitbull – DJ Got Us Fallin’ in Love
13. (12.) Black Eyed Peas – The Time (Dirty Bit)
14. (14.) Taio Cruz – Dynamite
15. (13.) Katy Perry – Teenage Dream
16. (15.) Neon Trees – Animal
17. (30.) Bruno Mars – Grenade
18. (-) Glee Cast & Gwyneth Paltrow – Singing in the Rain/Umbrella
19. (16.) Flo Rida featuring David Guetta – Club Can’t Handle Me
20. (19.) Mike Posner – Please Don’t Go