Havaintoja Barcelonan Primavera-festareilta: Hipsterikliseitä, indiemössöä ja ”miesnerojen musaa”

Iida Sofia Hirvonen matkusti Katalonian jokakeväiseen indietaivaaseen, eli Primavera Sound -festivaaliin, ja teki ensimmäisenä festaripäivänään seuraavat yhdeksän huomiota.

Teksti: Iida Sofia Hirvonen, kuva: 4AD

Primavera Sound
Barcelona, Espanja
23.5.2013

1. Spring Breakers -läpät kulutettiin loppuun ennen kuin koko festarit alkoivatkaan. Se vaikutti väsyneeltä ja idioottimaiselta. Ihmiset muuttuvat festareilla Putous-hahmoiksi, jotka hokevat yhtä asiaa: ”spring break”. Spring break on uusi ”nyt rillataan”.

2. Täältä jos postailee jotain sosiaaliseen mediaan, ei voi kuin hävitä, minä ajattelin. Täällä ei voi käydä kuin ironisesti. Primavera on ”hipsterklisee” ja ”spektaakkeli”, jossa ihmiset tappelevat siitä, kenen jutut tai bongaukset kapitalisoidaan Facebook-likeiksi ja retwiiteiksi, eikä mikään ole enää niin vilpitöntä tai rentoa kuin silloin ennen ja lopetan puhumisen ja kävelen ihmisten luota väärään suuntaan, koska on pakko.

3. Mietin, että tuntuu kummalliselta sosiaaliselta tilanteelta, kun viisi tyyppiä soittaa lavalla ja viisisataa bailaa.

4. Primaveraan on tuotu jostain maailmanpyörä. Kävin siellä jostain syystä. Se pyöri liian monta kierrosta ja tuntui siltä, kuin en olisi ollut festareilla vaan tivolissa. Alhaalla soitti Do Make Say Think. Jotain post-rockia Irc-gallerian ajalta. Muistaako sitä enää kukaan? Ei varmasti.

5. Tame Impala kuulosti progelta, ”miesnerojen musalta” ja helvetin hyvältä. Se vaikutti myös yllättävän suositulta, koska yleisössä eli sekopäinen tungos. Screenillä heilui jokin neonvärinen näytönsäästäjä/päästäjä ja täysikuu paiskotti, kunnes se meni pilven taa. Juuri sellainen tilanne, jolta Lonerism-albumi kuulosti. Ei Instagram-kuvalta, vaan joltain paljon syvällisemmältä.

6. Grizzly Bear ja Animal Collective kuulostivat juuri siltä indien mössöltä kuin voitte kuvitella. Päälava vie kaiken soundin harakoille, mutta Animal Collective taisi soittaa parhaimman keikan, jonka heiltä olen koskaan kuullut. He ovat lopettaneet jumituksen ja alkaneet soittamaan biisejä, mikä toki indiekeikalla kolmelta yöllä tuntuu ilahduttavalta. Yleensä Animal Collectiven keikalla alkaa nukuttaa, nyt ei laisinkaan.

7. White Fence vaikutti ”retromössöltä” tai bändiltä, joka voisi olla kuin Of Montreal, jos muutkin uskaltaisivat meikata kuten basisti. Kaikki biisit kuulostivat samalta ja vähän erilaiselta ja Spotifylta. Kuin olisi kännissä käynyt netissä, minä ajattelin.

8. Deerhunterin keikka oli tietty paras, koska Bradford Coxilla oli musta peruukki päässä, ja he soittivat biisejä enimmäkseen Monomania-albumilta ja biisit tuntuivat livenäkin aivan yhtä tärkeiltä kuin levylläkin. Ajattelin, että Deerhunter on tänä päivänä ainoa relevantti bändi, jonka rinnalla kaikki muu muuttuu turhaksi sisältöhötöksi. Alan kuulostaa itse ihan Putous-hahmolta, joka hokee ”Deerhunter”.

9. Täällä on ilmainen wifi. En käyttänyt sitä. En ole ”netissä”. Olen ”täällä”. Primavera forever bitches.