Artistiksi haluaminen iski tajuntaan kuin totuus – haastattelussa Maaria

Maarian klubivaikutteita ja iskelmään viittaavaa retoriikkaa yhdistelevä debyyttialbumi ilmestyy joulukuun 1. päivä.

18.11.2023

Rumban juttusarjassa nostetaan esiin kiinnostavia ja potentiaalisia nimiä. Haastattelussa käydään läpi paitsi artistin suhtautumista musiikkiin, myös sitä miten ja miksi hän valitsi artistin polun. Edellisessä osassa oli Glögmann, ja sen löydät täältä.

Retrosävyistä pehmeää pop-musiikkia tekevä Maaria julkaisee joulukuun 1. päivä debyyttialbuminsa. Eilen ilmestynyt Tuhat bpm on viimeinen single levyltä, jolta on aiemmin julkaistu muun muassa kappaleet Painoton ja Paras hetki elämässä, joista kirjoitimme täällä ja täällä.

Tuhat bpm edustaa tulevan albumin tanssittavampaa puolta, ja sen on tuottanut Maarian luottotyöpari Lasse Hukka.

”Kirjoitin biisin yksin pimeässä talvi-illassa, takkatulen äärellä hiljaisessa mökissä Karjalohjalla”, Maaria kertoo kappaleen tiedotteessa. ”Halusin tehdä biisin siitä hetken huumasta, joka joskus valtaa kehon ja mielen tanssilattialla tai kahden ihmisen välillä. Alun perin biisi lähti liikkeelle enemmän unenomaisesta tunnelmoinnista, mutta lopulta siitä kehkeytyi kunnon tanssibiisi.”

Tulevan albumin kappaleissa Maaria perkaa kokemuksiaan sydänsuruista, eroista, itsesäälistä kuoriutumisesta ja itsensä uudelleenlöytämisestä.

Mikä soi napeissa just nyt?

Cattin koko tuotanto. Hänen pehmeä äänensä ja omaperäiset akustiset tuotannot vetoavat muhun tällä hetkellä eniten.”

Mist sä tuut?

”Olen helsinkiläinen laulaja-lauluntekijä ja pianisti. Synnyin muusikkoperheeseen ja musiikki kasvoi osaksi minua. En koskaan osannut kuvitella mitään muuta uraa kuin muusikon uraa. Kirjoitan lauluja, keikkailen ja opetan laulua työkseni. Nykyään asun puoliksi Punavuoressa ja Wienissä.”

Silloin tajusin, että haluan artistiksi.

”Se taisi iskeä mun tajuntaan kuin totuus, joka olisi aina ollut olemassa, Sibelius-lukion opiskelijana varmaan ensimmäisten oman musiikin keikkojen yhteydessä. Oman musiikin esittäminen on parasta mitä tiedän.”

Musiikillinen esikuvasi?

”Mulla on ollut vaihtelevia esikuvia ja tällä hetkellä se on Catt. Mutta tulevan 1. joulukuuta julkaistavan albumini biisejä tehdessä isoin esikuvani oli ehdottomasti Veronica Maggio. Hänen leikkisät biisit ja äänenkäyttönsä, kiinnostavat sovitukset ja myös vaihtelevat tyylikaudet uran eri vaiheissa ovat inspiroivia.”

Kuva: Ira Aaltonen

Supervoimasi?

”Monipuolisuus. Tulevalla albumilla on niin klubivaikutteita, iskelmään viittaavaa retoriikkaa kuin villimpiä ei-mainstream-viboja. Silti kokonaisuus on yhtenäinen.”

Jos nyt kuulisit musiikkiasi ensimmäistä kertaa, niin mihin siinä rakastuisit?

”Päiväkirjamaisuuteen. Biiseissä käsittelen tarinoita, jotka ovat samaistuttavia muille samanlaisille romantikoille kuin minä… Lisäksi soundimaailma on aivan upea, Lasse Hukka on tehnyt sovitusten kanssa loistavaa työtä.”

Maaria?

”Kirjoitan rehellisiä, yleensä toiveikkaita biisejä. Artistina minulle on tärkeää laadukkaan musiikin tekeminen, oma kasvu ja kehittyminen musiikintekijänä ja muusikkona.”

Lisää luettavaa