Cledos vie laulusoundiaan eteenpäin uudella sinkulla – Pyhimys on yllättävä, mutta toimiva aisapari

Mitä Cledos ja Pyhimys ovat saaneet aikaan?

06.03.2020

Cledos otti ja muutti soundiaan viime vuonna ilmestyneellä Pidäkii-sinkulla. Kappaleella Cledos lauloi ja vaikka biisi itsessään täytti monet nykyräpin tunnusmerkit, niin Cledosin tapauksessa kyseessä oli uusi aluevaltaus. Hivenen räpimpää osastoa kuultiin loppuvuodesta ilmestyneellä Tän kaa -kappaleella, joka tosin kaikessa orgaanisuudessaan erottui myös aiemmista tekeleistä.

Nyt Cledos tuntuu palanneen Kysymys-sinkullaan siihen maailmaan, jonka hän Pidäkii-kappaleella yleisölle avasi. Soundi on melodinen – sanoituksissa käsitellään henkilökohtaisia teemoja. Flexaus on tipotiessään, tapetilla on erimielisyydet ihmissuhteessa. Pidäkii oli yllättävä avaus, joka osoitti, että uudet ajat koittavat. Kysymys on tälle jatkoa, mutta kuulostaa vakuuttavammalta ja rehdisti onnistuneemmalta.

Biisistä saa samalla käsityksen, että mihin suuntaan Cledos on koko artistikonseptiaan viemässä. Twin Peaks -henkinen mystisyys on visuaaleissa läsnä. Musiikillisesti Cledos esittelee molempia puoliaan. Paikoitellen Cledos antaa välähdyksiä omasta sielunmaisemastaan (Pidäkii ja Kysymys), toisaalla vedetään kaasu pohjassa (Tän kaa).

Pyhimys toimii uudella sinkulla vierailijana, ollen yllättävä apulainen. Pyhimys on toki tehnyt uuden sukupolven muusikoiden kanssa yhteistyötä ennenkin, mutta Cledos sen sijaan on luottanut käytännössä oman viitekehyksensä artistien apuun.

Alkuvuodesta Mikko-albumin julkaissut räppäri hoitaa tonttinsa tässä tapauksessa vuoropuhujan roolissa, tarjoten Cledosille vastauksia. Pyhimyksen verse istuu kokonaisuuteen hyvin. Yhteistyö on tässä tapauksessa siis sananmukaisesti yhteistyö, eikä vain nimekkäiden räppärien voimannäyttö.

Tiivistettynä voi todeta, että Kysymys ei jätä kysymysmerkkejä, vaan piirtää selkeän kuvan siitä, mitä Cledos aikoo jatkossa tehdä. Cledos on ollut itse tuottamassa kappaletta yhdessä Andrei Kipahtin kanssa.

Kappaleesta julkaistiin musiikkivideo, jonka on ohjannut Kaverikarim. Löydät sen alta.

Lisää luettavaa