Europpan kulttuuripääkaupunki vuodelle 2026 valittu – Oulu on kaupungin nimi

Teemana on kulttuuri-ilmastonmuutos, ja Oulun lisäksi mukana hankkeessa on 32 pohjoisen kuntaa.

Radiopuhelimet ei liity kulttuuripääkaupunkihankkeeseen suoranaisesti, mutta on Rumban toimitukselle ensimmäinen Oulusta mieleen tuleva asia.
Tuomas Mettänen

Oulu on valittu Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026. Päätöksen teki kansainvälinen raati, joka hakemuksiin tutustumisen lisäksi vietti jokaisessa ehdokaskaupungeissa vuorokauden.

Oulun hakemuksen teemana on kulttuuri-ilmastonmuutos. Oulun lisäksi kulttuuripääkaupunkihankkeessa on mukana 32 pohjoisen kuntaa. Oulun hakemuksen voi lukea täältä.

”Euroopan kulttuuripääkaupungin rooli on kaupungille ja alueelle loistava tilaisuus vahvistaa tavoitteita kulttuurin alalla ja tuoda kulttuuri lähelle yhteiskuntaa. Lisäksi se tarjoaa mahdollisuuden tutustua Euroopan kulttuuriseen moninaisuuteen”, kulttuurista vastaava komissaari Mariya Gabriel sanoo.

”Olen vakuuttunut siitä, että Oulu käyttää parhaalla mahdollisella tavalla hyväkseen tämän tilaisuuden ja saa tittelistä pitkäaikaista kulttuurista, taloudellista ja sosiaalista hyötyä. Unioni on juuri käynnistänyt laajan julkisen keskustelun tulevaisuudestaan, ja siksi on nyt myös tärkeää, että titteliä kantavat kaupungit osoittavat kulttuurin olevan olennainen osa koko maanosan elpymistä.”

Eurooppan kulttuuripääkaupunkeja on valittu vuodesta 1985 lähtien. Oulu on kolmas (Helsinki 2000, Turku 2011) suomalaiskaupunki, joka on valittu kulttuuripääkaupungiksi.