Ilmaisuaan jatkuvasti uudistava Pessa räppää syklisyyden ytimestä

Jyväskylässä vaikuttavan artistin uusi biisi kertoo kissa-hiiri-leikeistä.

28.04.2024

PME:n artisti Pessa julkaisi perjantaina 26. huhtikuuta toisen singlensä tälle vuodelle. Bumerangi-kappale on räppärin itsensä sanoittama ja tuottama, kuten hänen tyyliinsä on alusta lähtien kuulunut. 17-vuotiaana lupaavan debyyttialbuminsa Jazzijäbä (2021) julkaissut Pessa nimittäin tunnetaan siitä, että hänen luomisprosessiinsa ei muita ihmisiä kuulu.

Poikkeuksiakin on. Esimerkiksi vuoden 2023 alussa julkaistun Suitsukkeit-biisin tuotannossa oli mukana Ruuben, samoin kuin kesällä ilmestyneessä 5am-kappaleessa, jossa myös Gettomasa räppää. Kesän lopussa julkaistun Valosaa & pimeää -kappaleen tuottajatiimi taas koostui Pessan lisäksi Lytästä, Xrphanista, SMO:sta ja Robawithitista. Kuten mainitut nimet antavat ymmärtää, Pessan musiikillinen päämaja on Jyväskylässä.

Jazzahtavan ja boombapahtavan debyyttilevyn jälkeen Pessa siirtyi seuraavilla singleillään tutkiskelemaan leikitteleviä ja minimalistisia elementtejä. Toukokuussa 2022 ilmestyneen 365 ep:n jälkeen julkaistu Taivaan tuuliin -kappale oli savuisen arvoituksellinen, ja vuonna 2023 ilmestyneiden biisien biiteissä korostui itsevarma huolettomuus ja verkkainen hyväntuulisuus.

Tämän vuoden helmikuussa ilmestynyt Hiekkalaatikko oli Pessan tuotannon kontekstissa poikkeuksellisen klubikelpoinen veto.

Siitä päästäänkin viimein tuoreeseen Bumerangi-biisiin, jossa Pessa palaa suhteellisen vähäeleiseen ja kiireettömään tulkintaan. Artisti kertoo Bumerangi-biisin tiedotteessa kappaleen saaneen alkunsa samplesta, jonka hän teki itse.

”Olen viime aikoina tehnyt paljon sampleja, joita lähettää muille tai joista tehdä itse. Sen jälkeen tuli kertsin idea, jota lähdin työstämään. Kun kertsi oli valmis, tein vielä biitin rummut kokonaan uusiksi”, Pessa eli Lorenzo Laakso sanoo.

Eloisasti rytmitetty ja pehmeän pomppivalla bassolla reunustettu kappale käsittelee suhteita, jotka syttyvät ja sammuvat samalla arvaamattomuudella kuin biitin uumenissa juoksevat melodianpätkät.

”Sä saat mut uuvuksiin beibi, ku haluut piilosta leikkii”, Pessa huokailee, mutta ei vaikuta olevan kovin huolissaan: ”Mut sä tiiät et mua tarviit, ja niinku bumerangi sä tuut aina bäkkiin mun luo.” Jonkinlaisia kissa-hiiri-leikkejähän nuo epäspesifeiksi määritellyt suhteet tuntuvat tarvitsevan pysyäkseen elossa, sillä ilman tuota jännitettä järjestelyn koko luonne muuttuisi vakaaksi ja pysyväksi, eli… parisuhteeksi?

Kuuntele Bumerangi alta.

Lisää luettavaa