Jaakko Kullan biisi on loppuvuoden isoimpia Suomi-Tiktokin ilmiöitä – ”Musajutut alkoivat käytännössä tietokoneiden kautta”

Räppäreille musiikkia tuottanut Jaakko Kulta turhautui erään session aikana siihen, ettei räppäri pysynyt biitissä. Siitä alkoi omien kykyjen kokeilu, artisti kertoo Rumban haastattelussa.

09.12.2023

Rumban juttusarjassa nostetaan esiin kiinnostavia ja potentiaalisia nimiä. Haastattelussa käydään läpi paitsi artistin suhtautumista musiikkiin, myös sitä miten ja miksi hän valitsi artistin polun. Edellisessä osassa oli Jaakko Aukusti, ja sen löydät täältä.

Yhdestä Jaakosta toiseen – tänään haastattelussa on Jaakko Kulta, jonka ensimmäinen single Warnerin kautta ilmestyi perjantaina. Aiemmin omakustanteisesti musiikkia julkaisseen Jaakko Kullan Huone-nimisessä biisissä vierailee Ellis, ja se nousi jo ennen julkaisuaan yhdeksi loppuvuoden isoimmista Suomi-Tiktokin ilmiöistä. Audioon on tähän mennessä tehty reippaasti 2000 videota.

Samuli Sulun tuottama kappale käsittelee sydänsurun jälkeensä jättämää loputonta muistojen virtaa, jossa irtipäästämisen hetkellä korostuvat kaikista lumoavimmat yhteiset hetket. Vaikka suhteen päättämiselle kuinka olisi järkeviä syitä, ne hämärtyvät auttamattomasti siinä hetkessä kun toisesta täytyy luopua. Kappaleen kauneinta antia ovat välähdyksinä kuulijan silmien eteen piirtyvät muistikuvat, joita Jaakko Kulta ja Ellis tulkitsevat samanlaisella lempeydellä.

Parikymppisen Jaakko Kullan orgaanisessa popissa kuuluvat vaikutteet esimerkiksi suomirockista. Hän on julkaissut kaksi singleä aiemmin tänä vuonna nimeltä Ens elämä (ei jauheta) ja Kevät, jossa vieraili Safira.

Mikä soi napeissa just nyt?

”Mun mielestä mielenkiintoista musaa tällä hetkellä tekee Pehmoaino, Emma & Matilda ja Mikael Laurent. Niillä on kaikilla uniikki soundi ja tykkään siitä, miten ne biisit on kirjoitettu. Suomimusa on muutenkin mun mielestä tällä hetkellä kaikista parhaimmillaan, mutta en usko että sen taso ja määrä olisi lähiaikoina pysähtymässä.”

”Paras biisi tällä hetkellä on salee Aaro630:n Vampyyrit.”

Mist sä tuut?

”Mä olen 23-vuotias helsinkiläisnuori, joka viihtyy ystävien kanssa, mutta myös yksin puuhaillen. Mä teen musaa, urheilen, kulutan viihdettä (kirjoja, Netlifixiä, leffoja) ja juhlin viikonloppuisin (joskus arkisinkin).”

”Mun musajutut alkoivat käytännössä tietokoneiden kautta. Joskus 2012-2013 holleilla aloin ensimmäistä kertaa leikkimään eri DAW:eilla faijan koneella. Ensimmäinen läpimurto tuli, kun crackasin äidin koneelle Logic Pro:n ja aloin duunata sillä edm:ää. Tein useamman vuoden erilaista tanssimusaa Aviciin, Martin Garrixin ja Skrillexin jne. inspiroimana. Koen, että se loi mulle vahvan pohjan tuotantoon ja melodioiden ja kiertojen ymmärtämiseen.”

Kuva: Joona Kurronen

”2016 paikkeilla aloin tuottaa muille kotimaisille räppäreille. Joku sessio mulla meni vähän pää jumiin, kun räppäri ei pysynyt millään biitillä. Kun se oli lähtenyt, testasin itse, ja se sujui ihan hyvin. Sitten aloin kirjoittaa tekstejä. Autotunen turvin uskalsin jossain kohti testaa laulaa ja sieltä homma lähti kääntymään enemmän ja enemmän lauluun ja sanoituksiin.”

”2020-2022 tehtiin ensimmäistä kertaa tavoitteellisesti musaa mun frendin Nuutin kanssa Sidot-duolla. Se oli poprockia ja räppiä. Homma sai ekaa kertaa kiinnostusta myös ulkopuolelta ja koen oppineeni ihan valtavasti tuosta ajanjaksosta.”

Silloin tajusin, että haluan artistiksi.

”2014 Weekendeillä tajusin, että olen mieluummin lavalla kuin yleisössä, kun väkimäärä alkoi ahdistaa, mutta silti festarimeininki oli siistiä. Se, että haluan tehdä musaa täysipäiväisesti selkeytyi vasta kun otin pidemmän breikin ns. uraputkielämästä. Mietin, että mikä oikeasti tuo mulle eniten mielihyvää, ja miten haluan käyttää mun päivät.”

Musiikillinen esikuvasi?

”Jos mun oikeasti pitää valita vain yksi, niin pakko sanoa Avicii. Mulla ei oikeastaan ollut mitään musataustaa ennen kuin aloin tuottaa tanssimusaa. Avicii oli ensimmäinen, joka innosti mut kokeilemaan. Opettelin sen studiovideot varmaan ulkoa. Koen, että sen biisien melodiat ovat myös jääneet ikuisesti päähäni elämään ja ammennan niistä myös omiin melsuihini.”

Supervoimasi?

”Mä pystyn ottamaan oppia kaikilta riippumatta niiden taustasta tai ns. taitotasosta. Mä koen olevani tosi vahva palautteenottaja. Pystyn tavallaan ymmärtämään, mitä minkäkin palautteen takana on. Siitä pystyn muuttamaan sen konkreettisiksi ratkaisuiksi niin, että lopputuloksesta saadaan entistä parempi.”

Jos nyt kuulisit musiikkiasi ensimmäistä kertaa, niin mihin siinä rakastuisit?

”Ihan ekana syttyisin melodioista ja sitten siitä, miten biisi tarjoaa paljon lisää, kun sitä kuuntelee enemmän ja oikeasti syventyy esim. lyriikoihin.”

Jaakko Kulta?

”Mun musiikki on popia, johon tuon vaikutteita suomirockista ja jossa näkyy mun tausta räppärinä. Pyrin tallentamaan kaikkiin biiseihin hetken niin, että sitä voisi elää uudestaan. Monet biisit kertovat rakkaudesta ja sen etsimisestä.”

Lisää luettavaa