Jokainen meistä on vain halunnut olla cool – Sana avaa lapsuuden kiusaamiskokemuksia

Sanan uudessa biisissä näpäytetään nuoruuden kiusaajia.

03.02.2024

Pop- ja rap-artisti Sana julkaisi perjantaina 2. helmikuuta biisin nimeltä Cool, joka käsittelee ulkopuolisuuden aiheuttamaa taakkaa ja syrjityksi tulemisen kokemuksia. Biisissä vierailee TCT-yhtyeen jälkeen soolouralle siirtynyt Miika.

Sana kertoo kappaleen tiedotteessa, että nuorena häntä kiusattiin rajusti, koska hän alkoi harrastaa räppäämistä.

”Tuntui, että kaikki kääntyi mua vastaan. Mua vedettiin jopa turpaan sen takia. Ne kehoitti tappamaan itseni ja lopettamaan musiikin tekemisen, sillä eihän musta ikinä tulisi artistia.”

Myös adhd on vaikuttanut asioihin siten, että Sana on kokenut nuoresta pitäen olevansa ulkopuolinen.

Kevyellä viheltelyllä ja yksinkertaisella kitaramelodialla alkava biisi muuttuu ensimmäiseen säkeistöön mennessä teemaan sopivan jännitteiseksi, kun Sana laulaa avoimesti jo tarhaikäisenä alkaneista olosuhteista, joissa muut tytöt tekivät hänestä naurunalaisen. Nuoresta pitäen itseen kohdistunut ilkkuminen ja syrjiminen johti väkivaltaiseen käytökseen: ”Olin muka syyllinen ja väkivaltanen, vaikken koskaan lyönytkään ensin”, Sana kuvailee.

Asetelma on klassinen esimerkki siitä, miten kouluympäristössä kiusaaminen voi jäädä opettajilta ja muilta aikuisilta huomaamatta, jolloin kiusattua voidaan rangaista jostain, jonka uhri hän todellisuudessa on. Kiusaaminen on tunnetusti muutakin kuin suoria lyöntejä, ja hienovaraisesti tapahtuva non-verbaalinen eriarvoistava kohtelu voi olla yhtä rikkovaa tai jopa fyysistä väkivaltaa rikkovampaa nuoren ihmisen psyykelle.

Sanaa kiusattiin nuorena, koska hän alkoi harrastaa räppäämistä.

Historiaansa kertaamalla Sana tuo esiin kiusaamistrauman jättämiä jälkiä, jotka näkyvät pitkällä aikuisiässäkin, ja Miika täydentää tarinaa omalta osaltaan nostamalla esiin esimerkiksi introverttien luonteenpiirteiden merkityksen kokonaisuudessa. Kumpikin antaa myös pienen näpäytyksen lapsuuden pahantekijöille, jotka nyt aikuisiällä juoksevat suosion perässä ja yrittävät kaveerata läpinäkyvien motiivien pohjalta.

Vaikeiden kokemusten muodostamista haasteista huolimatta kappaleen lopputulema ilmentää voimaa ja hyväksyntää. Se kertoo siitä, että kun satuttavat asiat tulevat käsitellyiksi aikuisen näkökulmasta, niistä toipuminen on täysin mahdollista.

Sana kertoo biisin tiedotteessa, että Cool-kappaleen ensimmäinen demo lähetettiin UMK-karsintaan.

”Sinänsä ihan hyvä, ettei se mennyt läpi, sillä karsiutumisen jälkeen palattiin tuotantopöydän ääreen ja keksin kysyä Miikaa fiittaamaan. Hän toi mukanaan sen puuttuvan palasen ja näin biisistä tuli täydellinen”, Sana sanoo.

Sana on tunnettu suurien ja rajujenkin teemojen käsittelemisestä kappaleissaan. Esimerkiksi viime vuonna julkaistulla Tää biisi on sulle -singlellään hän käsitteli petetyksi tulemisen seurauksia voimalaulun muodossa.

 

Lisää luettavaa