Joululahja The Beatlesilta: musiikkia vihdoin streamauspalveluihin

19.12.2015

The Beatles on perinteinen yhtye. Se on jarrutellut kaikkea “nykyajan hassutuksiin” lähtemista viimeiseen asti, ja levy-yhtiö Apple Records on kuopannut monet bändiä koskevat digiprojektit heti alkuunsa.

Bändi on pysynyt poissa myös streamauspalveluista. Ainoastaan Pandora-palvelulla on oikeudet The Beatlesin musiikkiin.

Joulu kuitenkin lähestyy. Billboardin mukaan bändi aikoo avata streamaushanat jouluaattona 24.12. Ainakin Spotify, Apple Music ja Tidal ovat lähteiden mukaan saamassa oikeudet The Beatlesin musiikkiin.

Vielä on ristiriitaista tietoa, kuinka laajasta käyttöoikeudesta on neuvoteltu. Eri lähteissä on spekuloitu koko tuotannon, joidenkin levyjen tai vain joidenkin kappaleiden julkaisua. Jouluaatoksi pitäisi ainakin saada kappale Hey Jude, ja kokonaisten levyjen pitäisi seurata perässä jo viikon sisällä.

Billboardin lähteissä on kuitenkin epäselvyyksiä, ja salassapitosopimukset estivät streamausyhtiöitä kommentoimasta asiaa tarkemmin.

The Beatles julkaisi tuotantonsa CD:lle vuonna 1987, remasteroituna vasta 22 vuotta myöhemmin. Bändi sai musiikkinsa iTunesiin kuusi vuotta palvelun yleistymisen jälkeen, myyden kaksi miljoonaa kappaletta ensimmäisellä viikolla.

Videopeleihin The Beatles päätyi vasta 2009. Streamauspalveluissa maailman legendaarisinta yhtyettä on kaivattu jo pitkään.

Paul McCartneyn, John Lennonin ja Ringo Starrin soolojulkaisut ovat jo streamauspalveluissa. Ainoastaan George Harrisonin soolotuotanto on jäänyt pois digiajan muutoksista.

The Beatlesin levyjä on myyty maailmanlaajuisesti yli 250 miljoonaa kappaletta. Väitteiden mukaan todellinen myynti olisi yli 600 miljoonaa.

Alla The Beatlesin I Want To Hold Your Hand vuodelta 1964.

YouTube video

Lisää luettavaa