”Kappale ei ole tuote, vaan screenshot menneistä tunteistani ja ajatuksistani” – Louie Blue ottaa etäisyyttä hittihakuisuuteen

Ja juuri siksi artistin debyyttilevy on niin vetoava.

20.03.2022

Jo Louie Bluen ensimmäinen vuonna 2019 julkaistu single Confused herätti poikkeuksellista huomiota. Rumbakin noteerasi artistin ensijulkaisuksi häkellyttävän taitavan biisin kirjoittamalla muun muassa näin: “’Kohtalaisen valmis paketti kasassa’, kirjoitti eräs Helsingin klubielämän keskeisiä vaikuttajia. Hän oli yksi monista, jotka jakoivat eilen somessa Louie Blue -nimisen artistin esikoissinglen Confused. Louie Bluen soundia ihasteltiin ja samalla toimittajat raapivat päitään: kuka tämä puskista tullut artisti on.”

Sitä ei ole enää pitkään aikaan tarvinnut ihmetellä, sillä Louie Blue on r&b:n ja elektropopiin nojaavalla soundillaan kairannut tietään kohti yhä laajenevaa suosiota, eikä syyttä. Alkuvuodesta 2020 julkaistu unenomainen ja fragmentaarisia tarinalinjoja tutkiva Notes-niminen debyytti-ep oli tyylikäs ja seikkailullinen kokonaisuus, joka sai ihmettelemään artistin nuorta ikää suhteessa kiistatonta lahjakkuutta ilmentävään kokonaisuuteen.

Nyt sitten Sonylle ja Booalle levyttävä artisti julkaisi odotetun debyyttilevynsä, joka lähes tunnin mehevässä kestossaan vastaakin runsain mitoin odotuksiin. Notes-ep:n optimistinen ja ilmava tunnelma on parissa vuodessa ottanut syvyyttä alleen ja värittynyt Division 8 -albumilla kypsemmiksi sävyiksi, jotka kielivät siitä, että elämää ei turhan arastellen olla eletty. Se tietty Louie Bluen äänelle ominainen haaveksiva utuisuus ei ole kadonnut mihinkään, mutta albumilta löytyy herkkyyden vastapainoksi myös lähes uhmakasta suoraviivaisuutta, joka vahvistaa mielikuvaa Louie Bluen tinkimättömästä suhtautumisesta musiikkiinsa ja itseilmaisuunsa.

“En halua esittää, että albumi olisi laskelmoitu tai strategisesti suunniteltu kokoelma tarkkaan valittuja kappaleita. Division 8 kuvaa tosi hyvin mun kahta edellistä vuotta, ja sitä polkua, jonka olen pääni sisällä tähän pisteeseen käynyt”, Louie Blue kertoo.

“Tämä albumi – kuten kaikki musiikkini – on tehty paikoissa, joissa tunnen oloni luonnolliseksi, ihmisten kanssa, jotka tukevat energioita joissa olen luovimmillani. En pidä toimintatavasta, jossa studioon kerätään viisi tai kymmenen henkilöä keksimään ‘hittejä’. Jotkin biisit ovat syntyneet ystävien mökeillä, jotkin omassa makuuhuoneessani. Mun täytyy tuntea musiikki jota olen tekemässä. Kappale ei ole tuote, vaan enemmänkin screenshot menneistä tunteistani ja ajatuksistani.”

Puheenvuoro kertoo albumista saman kuin mihin levyyn uppoutuminenkin kuljettaa ajatukset. Division 8 on niin tuotannollisesti kuin tarinallisestikin polveileva kokoelma tunnelmia ja tuokioita, ikävää ja kaihoa tasapainotettuna kiihkolla ja tulisuudella, kaikki kerättynä yhtenäisen louiebluemaisen elektronisen kuulauden ympärille. Levy toimii niin eskapistisiin kuin arkielämän tosiseikkojen kohtaamiseen liittyviin tarkoituksiin, sillä sen sisältämä selektio kylmän kirkkaita sävyjä ja lohdullisen lempeästi lainehtivia rytmejä kannattalee kyllä.

“Mulle ei ole koskaan merkannut se, mitä muut ajattelevat mun musiikista”, Louie Blue toteaa. “Musiikki on mulle jotain mitä olen tehnyt koko elämäni ja jotain jota tulen tekemään loppuelämäni – pitivät muut siitä tai eivät. Mulla on hauskaa ja nautin olostani, kun saan tehdä sitä mitä rakastan eniten – musiikkia.”

Kuuntele koko albumi alta.

Lisää luettavaa