”Kertoo alan ahdingosta” – 5500 kulttuurialan ammattilaista jää ilman hakemaansa Taiken tukea

Hakemuksia tuli enemmän kuin koskaan aikaisemmin Taiken yksittäiseen hakuun

Taiteen edistämiskeskus jakaa vuoden 2021 ensimmäisessä koronatukien haussa noin 15 miljoonaa euroa ammattitaiteilijoille ja kulttuurin alan ammattilaisille. Haku päättyi eilen, ja Taike kertoo, että hakemuksia tuli lähes 9000.

Tuki on tarkoitettu taide- ja kulttuurialan freelancereille ja yksityisille elinkeinonharjoittajille, jotka kärsivät toimeentulomahdollisuuksien puutteesta koronapandemian takia. Taike tiedottaa, että hakemuksia tuli enemmän kuin koskaan aikaisemmin Taiken yksittäiseen hakuun. Tämä kertoo taide- ja kulttuurialan pitkittyneestä vaikeasta tilanteesta.

Tukea voidaan myöntää noin 3500 hakijalle. Yksityishenkilöiden apuraha on 4000 euroa ja se on tarkoitettu kahden kuukauden työskentelyyn. Yksityisten elinkeinonharjoittajien valtionavustus on 4000 tai 8000 euroa.

Tukea ovat voineet hakea myös sellaiset taiteen ja kulttuurin alan ammattiryhmät, jotka eivät yleensä voi hakea Taiken apurahoja. Tuki on tarkoitettu työskentelyedellytysten ja ammatinharjoittamisen lyhytaikaiseen turvaamiseen hakijalle, joka on koronapandemian vuoksi menettänyt työtilaisuuksia tai estynyt harjoittamasta ammattiaan tai elinkeinoaan.

Päätökset hakemuksista tehdään kesäkuun puoliväliin mennessä.