Kommentti: Tapahtuma-alan musta perjantai hukkui turpeeseen

Kun suuret kesätapahtumat peruivat ja edunvalvonta- ja ammattijärjestöt esittivät kannanottoja, vastuuministeri puhui turpeesta.

19.04.2021

Huhtikuun 16. päivä tullaan muistamaan tapahtuma-alan mustana perjantaina. Provinssi, Tuska ja Ilosaarirock ilmoittivat festivaaliensa perumisesta samalla kellonlyömällä, ja vain vuorokautta aiemmin oli peruttu Ruisrock.

Kesän suurten festivaalien toteutuksen aikajänne on kokonaisen vuoden. Ne tarvitsevat ennakoitavuutta. Sitä hallitus ei ole toimillaan tarjonnut. Alalle julkistettu hallituksen exit-suunnitelma sisälsi liikaa muuttujia ja epäjohdonmukaisuuksia, sen on myöntänyt myös tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko. Suuria festivaaleja ei voi järjestää sen varaan laskemalla.

Lisäksi tapahtumatakuu, joka ei vieläkään ole valmistunut, ei tule pelastamaan yhtäkään tapahtumaa nykymuodossaan. Tapahtumatakuun piti tarjota apua myös alihankintatjulle, joka on ollut muiden tukien ulottumattomissa, mutta turha toivo. Tässä mallissa edelleen ne freelancerit ja aliurakoitsijat, joiden työt eivät toteutuisi, jäisivät nuolemaan näppejään.

Taiteen edistämiskeskus jakaa kesäkuussa kulttuurialan ammattilaisille neljännen tukikierroksen. Ministeriön mukaan etusijalla piti olla niiden freelancerien, jotka eivät aiemmilla tukikierroksilla ole saaneet mitään. Näin ei kuitenkaan todellisuudessa ole. Taiken päässä kriteerit ovat pysyneet kuitenkin tismalleen samoina, eli tukia jaetaan samoin perustein kuin aiemminkin. Lisäksi hakemuksia tuli enemmän kuin koskaan aiemmin Taiken yksittäiseen hakuun, ja tukia riittää alle 40 prosentille hakijoista.

Musta perjantai sai elävän musiikin edunvalvontajärjestöt liikkeelle. Livefin ry vaati yksinkertaisuudessaan suoraa tukea ja yhdenvertaista exit-suunnitelmaa.

Exit-suunnitelmaan otti kantaa myös Tapahtumateollisuus. Sen mukaan hallituksen esitys exit-suunnitelmaksi ei ole yleisötilaisuuksien osalta riittävästi perusteltu eikä se noudata tarkkarajaisuutta ja oikeasuhtaisuutta.

Myös taide- ja kulttuurialoja edustavat ammattijärjestöt vaativat alalle lisää tukea ja rakenteellisia muutoksia. Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto, Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU, Muusikkojen liitto, Näyttelijäliitto ja Suomen Journalistiliitto vetosivat hallitukseen, että rakenteelliset epäkohdat kaipaavat pikaisia ratkaisuja nyt.

Voisi olettaa, että kesän suurimpien tapahtumien peruminen, edunvalvonta- ja ammattijärjestöjen kannanotot saisivat vastuuministerin havahtumaan tilanteen tasalle. Tai edes kommentoimaan sitä.

Sen sijaan tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko kirjoitti sunnuntaiaamuna Facebook-sivullaan turpeesta.

Lisää luettavaa