Kotimaisen artistin juureva uutuuskappale edustaa radikaalia rauhanomaisuutta

Joonas Hauveli piirtää kodin ääriviivat koko planeetan ympäri, mikä tuntuu nykyajan poleemisen kulttuurin keskellä suorastaan vallankumoukselliselta teolta.

11.01.2024

Reggaeartisti Joonas Hauveli julkaisi perjantaina 5. tammikuuta toisen singlen tulevalta albumiltaan. Kappaleen nimi on Koti on hatun alla, ja se seuraa joulukuun alussa ilmestynyttä Siskoni Suomi -biisiä. Kyseinen single oli ensimmäinen Joonas Hauvelin julkaisema kappale sitten hänen debyyttilevynsä ilmestymisen toukokuussa 2021, jonka jälkeen artisti on kiinnitetty Helmi Levyille.

Joonas Hauvelin toinen albumi ilmestyy helmikuussa. Tämän Koira ja kitara -nimisen kokonaisuuden kerrotaan Joonas Hauvelin uusimman kappaleen tiedotteessa olevan ”rootsisti tuotettu folk-/blues-levy”.

Sitä sanotaan, että koti on siellä missä sydän on. Sympaattisesti nimetyssä Koti on hatun alla -biisissä tämä filosofia muodostaa kappaleen perustan, sillä tarinassa askelletaan juurevasti pitkin maan kamaraa ja antaudutaan luottavaisin mielin planeetan avonaiselle sylille. Kappale avartaa kodin käsitteen koskemaan kaikkea omasta mielestä koko maailmaan ja huomioi samalla sen, että ihminen voi missä tahansa tuntea olevansa turvassa tai vaihtoehtoisesti täysin eksyksissä.

Tuore biisi asettuu kerronnallisesti kiinnostavaan jatkumoon Joonas Hauvelin edellisen kappaleen kanssa, jossa annetaan arvoa juurille, eli kaikelle mitä Suomi on asukkailleen antanut ja mahdollistanut. Siskoni Suomi -biisissä on kunnioittavan ohella myös surumielisiä piirteitä, sillä nykyään rakas kotimaa kituu. ”Nyt olen aikuinen ja nään miten sä kärsitkään, sun itkusi kuulen”, Joonas Hauveli laulaa lempeän kitarasäestyksen viereltä.

Koti on hatun alla on surumielisen sijaan avara ja aurinkoinen, mutta sisko-Suomen roolia ei olla unohdettu. ”Järvet, joet, marjamaat, saaristo, korvet Karjalan, mainimattakaan Saamenmaa, jängät, tunturit ja vaarat”, Joonas Hauveli laulaa, huomioiden Suomen ja laajemmin koko Fennoskandian alueella sijaitsevat kodit ja kotimaat.

Uudessa kappaleessa soi keskeisenä elementtinä huoleton huuliharppu, joka tuo biisin teemaa vasten peilattuna mieleen Muumi-tarinoiden Nuuskamuikkusen. Yksikseen teltassaan viihtyvä ja talveksi etelään vaeltava Nuuskamuikkunen edustaa simppeliä elämäntapaa, jossa koti on helppo perustaa milloin mihinkin ja jossa elämää ohjaa avoin ja tutkiskeleva seikkailuasenne.

”Ei altteregoa, ei larppailua. Hauveli on hauveli kotona, lauteilla ja kadulla”, Joonas Hauveli luonnehti itseään Rumban haastattelussa joulukuussa 2021. ”Lämpösen pörrönen meininki erottunee tässä ajassa, kylmää ja kovaa kun tuntuu piisaavan. Ja lämpöä meillä kyllä riittää kunhan vain pysytellään tulen äärellä.”

Ilmeisesti linja ei ole parissa vuodessa muuttunut mihinkään, sillä lämpöä on tulossa näiden kahden singlen perusteella kohta kokonaisen albumillisen verran. Nykymaailmassa poleemisen somekulttuurin tuulet voivat helposti pyyhkäistä mennessään, joten tarvitsemme Koti on hatun alla -kappaleen kaltaisia maanläheisiä muistutuksia kohdella toisiamme hyvin maantieteellisistä rajoista piittaamatta.

 

Lisää luettavaa