Kotimaisen tuottajan musiikkia kuullaan Netflixin Andy Warhol -dokumenttisarjassa

Aho julkaisi ensimmäisen singlensä tälle vuodelle.

13.03.2022

Viimeksi marraskuun lopussa musiikkia tulevalta Odyssey-albumiltaan julkaissut tuottaja ja säveltäjä Aho, oikealta nimeltään Matti Ahopelto, julkaisi perjantaina uuden kappaleen. PME:n kautta ilmestynyt Orlando Maze Scene on ollut tekeillä vuodesta 2018, rakentuen vuosien mittaan enimmäkseen orgaanisten elementtien avulla lämpimäksi ja kutsuvaksi kokonaisuudeksi. Kappaleen jousissa kuullaan Elias Riipistä ja Juho Kanervoa, Laura Ahopelto vastaa poikkihuilusta, ja pianon että puhaltimien takaa löytyy Tapio Viitasaari.

Majesteettisessa ja orkestraalisessa Orlando Maze Scene -kappaleessa Aho astuu Sally Rooneyn Orlando-elokuvan pensaslabyrinttiin.

”Vaikutuin erityisesti Orlando-elokuvan kohtauksesta, jossa Tilda Swintonin hahmo juoksee pensaslabyrintin läpi samalla muuttaen koko elokuvan ajan, paikan ja tapahtumien kulun”, Aho kertoo. ”Kohtauksen kekseliäs ja vaikuttava tapa esittää muutos toi minulle uusia ajatuksia siitä, mihin suuntiin ja muotoihin voisin omaa musiikkiani viedä.”

Kappale ilmentääkin virvatulimaisesti tempoilevalla liekillään vapautunutta irtipäästämisen iloa ja uusien notkelmien löytämisestä syntyvää riemua. Virginia Woolfin feministiseen kehollisuutta ja sukupuolen struktuurittomuutta tutkivaan teokseen perustuva elokuva innoitti Ahon tulkitsemaan kappaleessaan uusia alkuja ja muutosta.

”Itselleni suurimpia oivalluksia Orlando Maze Scenen tekemisessä oli tajuta, että minulla on mahdollisuus lähteä musiikillani lähes mihin suuntaan tahansa”, Aho miettii. ”Aikaisemmin esimerkiksi jousisovitusten tekeminen tuntui ylitsepääsemättömän kaukaiselta ajatukselta, mutta nyt olen karistanut nämä epävarmuudet.”

Ahon musiikki soi myös perjantaina Netflixiin ilmestyneessä The Andy Warhol Diaries -dokumenttisarjassa. Ahon Usually I’d overthink this -debyyttijulkaisulta löytyvä R U Doing Anything Now? -kappale kuullaan Ryan Murphyn tuottamassa sarjassa, jossa seurataan Andy Warholin tapahtumarikasta elämää. Sama kappale soi myös viime syksynä muotimerkki Calvin Kleinin mainoskampanjan tunnusmusiikkina.

Kuuntele Orlando Maze Scene alta.

Lisää luettavaa