”Matkalle on mahtunut vastoinkäymisiä ja epätoivoa, mutta kaikesta huolimatta olen aina palannut musiikin äärelle” – haastattelussa tuottaja-dj Malius

Turusta kotoisin oleva Malius yhdistelee musiikissaan uskaliaasti elektronisen musiikin kaikenlaisia elementtejä.

13.05.2024

Rumban juttusarjassa nostetaan esiin kiinnostavia ja potentiaalisia nimiä. Haastattelussa käydään läpi paitsi artistin suhtautumista musiikkiin, myös sitä miten ja miksi hän valitsi artistin polun. Edellisessä osassa oli Kotwane, ja sen löydät täältä.

Tuottaja-dj Malius julkaisi keskiviikkona 8. toukokuuta uuden albumin nimeltä Devoted. Kokonaisuudella on kuultavissa elementtejä muun muassa housesta, teknosta ja diskosta – kokeellisemmissa välähdyksissä voi jopa havaita vivahteita psytrancesta ja psydubista.

Kahdeksan kappaleen albumi on moniulotteinen matka, josta ei puutu syvyyttä tai seikkailullisuutta. Esimerkiksi levyn alkupuolella oleva Deep In It -kappale sopii aamuyön utuiselle autoajelulle tai kuriositeetiksi bileiden viimeiseen dj-settiin, kun taas albumin päättävä Inflorescence on ehtaa paahtamista nautinnon eskapistisimmilla huipuilla. Salty-biisissä hauskuuttavat autotunetetut vokaalit, ja nimikkobiisi kuulostaa siltä, että se on jo syntyessään pyrkinyt olemaan maukas reiviklassikko eeppisine nousuineen ja ytyisine droppeineen.

Viime vuonna Renatus-nimisen esikoisalbumin julkaisseelta Maliukselta tulee ilmestymään uutta musiikkia kesän mittaan.

Mikä soi napeissa just nyt?

”Lähiaikoina olen kuluttanut paljon r&b:tä, afroa ja diippejä house-soundeja. Seuraavat julkaisut tulevatkin olemaan ihan erilaista soundia kuin mitä multa on aikaisemmin kuultu. Kuuntelussa oman musan lisäksi ovat mmm. Kaytranada ja Erykah Badu. Kaytranada on mielestäni hyvä esimerkki kokeellisemman soundin yhdistämisestä populaarimpaan tyyliin. Tällä hetkellä fokus kuitenkin eniten omassa musiikissa ja tulevissa julkaisuissa.”

Mist sä tuut?

”Olen Samuli Horst, Turusta kotoisin oleva tuottaja ja dj. 23 vuotta ikää ja intohimona musiikki. Tällä hetkellä teen töitä klubipromoottorina, dj:nä, tarjoilijana ja kesällä festareiden tuotannoissa. Levyjä on tullut soitettua nelisen vuotta, ja musaa olen tuottanut lukiosta lähtien. Garagebandilla on tullut kikkailtua jo nuorempana, mutta totisemmin aloin suhtautumaan musiikkiin joskus 18-vuotiaana.”

”Olin koko peruskoulun musiikkiluokalla, ja se on varmasti auttanut luomaan pohjaa alkavalle artistiuralle. Rumpujen soitto, tanssi ja kuorossa laulaminen ovat olleet isoina tekijöinä elämäni keskiössä.”

”Matkalle on mahtunut paljon tuskaa, vastoinkäymisiä ja epätoivon tunteita, mutta kaikesta huolimatta olen aina palannut musiikin äärelle. Sitä kautta usko omaan tekemiseen on vain lujittunut.”

Silloin tajusin, että haluan artistiksi.

”Mulla ei ole ollut välttämättä ikinä sellaista ahaa-elämystä, että nyt haluan tulla artistiksi. Uskon sen olevan jotain, mikä aina ollut mielessä, ja vuosien varrella unelmat artistiudesta ovat kirkastuneet. Viimeisen vuoden aikana taidot ovat kehittyneet niin nopeaa tahtia, että olen alkanut uskoa tähän unelmaan tosissani. Pitkäaikainen sairastaminen myös avasi silmiä sen osalta, että mitä sitä haluaa elämällään tehdä. Samanlaista paloa en ole löytänyt mitään muuta asiaa kohtaan, joten ehkä se on merkki oikean suunnan löytymisestä.”

”Pitkäaikainen sairastaminen myös avasi silmiä sen osalta, että mitä sitä haluaa elämällään tehdä”, Malius sanoo.

Musiikillinen esikuvasi?

”On vaikeaa valita yhtä, joka olisi ylitse muiden. Olen kuunnellut tosi laajalti kaikkea ihan pienestä pitäen, ja kaikki se on muovannut musta tällaisen musiikin tekijän kuin olen.

”Isoimpina vaikuttajina nykyiseen soundiini ovat olleet Daft Punk, Folamour ja Faithless. Ranskalaisessa klubimusassa on aina ollut jotain sellaista, mikä on resonoinut minussa vahvasti.”

”Pidän omaa tyyliäni kuitenkin omintakeisena, enkä pyri ainakaan tietoisesti mallintamaan muita. Tykkään yhdistellä paljon eri genrejen elementtejä ja yritän ammentaa kaikkea kuulemaani omassa taiteessani. Haluan tuoda jotain uutta Suomen ja ulkomaiden musakentille.”

Supervoimasi?

”Uskon vahvasti omaan ainutlaatuisuuteeni, ja siihen, että uskallan olla häikäilemättä oma itseni. Haluan pysyä aitona ja kulkea omaa polkuani, luoda omat sääntöni, tarjota kuuntelijalle jotain mieleenpainuvaa. Nykypäivänä musiikkia on tarjolla niin paljon, että massasta on vaikea erottua. Siksi pyrin löytämään oman paikkani kokeellisen ja populaarimusiikin välimaastosta haastamalla yleisiä kulutustottumuksia.”

Jos nyt kuulisit musiikkiasi ensimmäistä kertaa, niin mihin siinä rakastuisit?

”Pidän mun omassa musassa eniten kokeellisemmasta lähestymistavasta sekä tavallisten rakenteiden ja sääntöjen rikkomisesta. Uskon tavoittavani uusia kuuntelijoita kansainvälisellä soundillani ja genreihin rajoittumattomalla tyylillä. Ihannoin tietynlaista mystisyyttä siinä, että kuuntelijat eivät voi ennalta tietää, mitä seuraavaksi on luvassa.”

Malius?

”Kirjoitan biisini lähtökohtaisesti omien sekä läheisteni kokemuksien pohjalta. Taiteeni on kuitenkin eräänlainen persoonallisuuden jatke, ja mun tapani tulkita itseäni ja elämää. Musiikki auttaa käsittelemään vaikeita asioita, ja haluan haastaa itseäni jatkuvasti kirjoittamalla raskaistakin aiheista.”

”Tärkeintä artistina on oman äänen saaminen kuuluviin, sekä samaistuttavien tunnekokemuksien luominen itseni ja kuuntelijoiden välille. Suuret tunteet ja oman tarinan kertominen taiteen avulla ovat sellaisia tekijöitä, jotka puskevat itseäni eteenpäin.”

Lisää luettavaa