Mercedes Bentson tarina kertoo siitä Helsingistä, jolta yritämme ummistaa silmämme

Ei koskaan enää -dokumentti saa ensi-iltansa Rakkautta & anarkiaa -festivaalilla perjantaina 28.9.

26.09.2018

Aino Sunin esikoisohjaus Ei koskaan enää (2018) on surullinen dokumenttielokuva. Se on tavallaan selviytymistarina, mutta jo pian käy selväksi, että Linda-Maria Roine alias Mercedes Bentso on mennyt niin rikki, että selviytymisprosessi kestää luultavasti hänen loppuelämänsä ajan.

Roine on isänsä hylkäämä, hyväksikäytetty, raiskattu ja pahoinpidelty huumeidenkäyttäjä, joka päättää miltei henkensä maksaneen illan jälkeen, että ”ei koskaan enää”. Syntyy artisti Mercedes Bentso, joka räppää naisiin kohdistuneesta väkivallasta, narkkarien ja rikollisten elämästä Helsingissä.

Roine on pelännyt henkensä puolesta useasti; lähtiessään väkivaltaisesta suhteesta, räpätessään rikollisesta elämästä, noustessaan lavalle esittämään musiikkiaan ja kertoessaan haastatteluissa kokemistaan asioista. Senpä vuoksi onkin kunnioitettavaa, ettei häntä saada hiljaiseksi. Ja onhan Mercedes Bentson tarinakin tärkeä: tämä Helsinki on olemassa, vaikka pyrimmekin ummistamaan silmämme siltä. Tervetuloa vaikkapa Kurviin, josta elokuva alkaa.

Eipä Mercedes Bentson elämä ole ruusuilla tanssimista myrkyllisestä elämästä irti pääsyn jälkeenkään. Musiikkialan glamour loistaa poissaolollaan itähelsinkiläisessä yksityisasunnossa kaljaa ja pilveä kiskovien tuottajien kanssa ”työskennellessä”. Debyytti ei meinaa valmistua eikä miesvoittoisessa genressä oteta aloittelevia naisräppäreitä tosissaan.

Myös edellisen elämän kolhut näkyvät. Isäsuhteen puuttuminen tuntuu hämmentävän Roinetta edelleen. Roineen suorasanaiset mielipiteet ovat toisinaan ristiriidassa keskenään ja antavat hänestä impulsiivisen ja ailahtelevan kuvan. Sitä huomaa toivovansa, että Roine saa ongelmiinsa apua myös muilta kuin ainoiksi olkapäiksi dokumentissa kuvatuilta äidiltään ja elinkautista suorittavalta miesystävältään.

Kuvaus ja leikkaus ovat kotikutoista. Se korostaa rosoisuutta, sensuroimattomuutta ja vilpittömyyttä, jotka ovat dokumenttia vahvistavia voimia.

Ei koskaan enää saa ensi-iltansa perjantaina 28. syyskuuta Rakkautta & anarkiaa -festivaalilla Andorrassa klo 20.45. Elokuvanäytöksen jälkeen saman katon alta löytyvässä Dubrovnikissa esiintyvät Mercedes Bentso, Jontti & Shaka ja Rauhatäti.

Elokuvanäytöksiä järjestetään loka- ja marraskuussa ainakin Helsingissä, Tampereella, Joensuussa ja Turussa. Lisätietoja ja aikataulut Tuffi Filmsin kotisivuilta.

Lisää luettavaa