”Metoo-hässäkästä” puhuva Kauko Röyhkä puolustelee Aku Louhimiestä – ”Oliko pakko tuoda asia julkisuuteen?”

Kauko Röyhkä on mieltä asioista.

21.03.2018

Yle julkaisi maanantaina artikkelin, jossa usea Aku Louhimiehen elokuvissa työskennellyt naisnäyttelijä syytti ohjaajaa epäilyttävistä työskentelytavoista, muun muassa kiusaamisesta, alistamisesta ja kiduttamisesta. Louhimies vastasi A-studiossa syytöksiin, pyysi anteeksi ja kertoi ”epäonnistuneensa ohjaajana”.

Asiasta löytyy mielipiteitä joka lähtöön, ja yhden sellaisen tarjoaa suomirockin setäpoterosta näppäimistöä nakuttava Kauko Röyhkä.

”Mielenkiintoista nähdä mihin tämä #metoo-hässäkkä oikein johtaa”, Röyhkä aloittaa aavistuksen verran vähättelevään sävyyn.

Louhimiehen kohtelua Röyhkä vertaa ”keskiajalla harrastettuun julkiseen ruoskimiseen” ja huomauttaa, että osa ohjaajan kaltoinkohtelemista naisista on lyönyt läpi juuri Louhimiehen elokuvien ansiosta.

Pari tuntia Facebook-päivityksen jälkeen Röyhkä julkaisi jatkoa tekstilleen. Tällä kertaa Röyhkä ”uskoo, että näyttelijättäret ovat joutuneet kokemaan kovia hänen ohjauksessaan”.

”Mutta oliko aivan pakko tuoda asia julkisuuteen ja koko kansan retosteltavaksi? Eikö olisi riittänyt, jos näin monta merkittävää naisnäyttelijää olisi tehnyt ohjaajalle yhteisen kirjallisen valituksen? Fiksuna miehenä Aku olisi varmasti ottanut onkeensa ja muuttanut tyyliään.”

Röyhkä päättää pohdintansa uhreja syyllistävään sävyyn:

”Oliko näyttelijättärien tarkoituksena vaikeuttaa Louhimiehen työskentelyä? Onneksi Tuntematon sotilas sai yli miljoona katsojaa.”

Esitämmekin Röyhkälle vastakysymyksen: Olisiko ”metoo-hässäkässä” osittain kyse siitä, että mikään ei muutu, ellei asioista puhuta julkisesti? Ja myös puhumisen kynnyksen pienentämisestä, vaikka uhrien saama palaute on edelleen kyseenalaistamista ja vähättelyä?

Lisää luettavaa