Muotisuunnittelua, eskapismia ja euforiaa – Mallan Moi-biisissä kaikuvat pimeät valtatiet ja tahmaiset kehot

Moi ei ole Mallan tulevan albumin single.

Mallan eilen Solinan kautta julkaistu kappale Moi ei ole esimakua Mallan tulevalta kakkoslevyltä, vaan inspiraatiota ja helpotusta koronakurimukseen ja kevään odotteluun tarjoava yksittäinen helmi. Kuvioon liittyy myös muotisuunnittelua, musiikkivideo, eskapismia ja euforiaa. Kappaleen sävellyksestä ja tuotannosta vastaavat Mallan lisäksi myös Jarkko Kumpulainen ja Kalifornia-Keke.

Ensin siitä muotisuunnittelusta. Tammikuun alkupuolella julkaistiin kovassa kansainvälisessä nosteessa olevan Rolf Ekrothin mallisto Zipper Blues, jonka teemabiisinä Moi soi. Kappale on malliston tunnari ja kyseisen yhteistyön inspiroima, minkä lisäksi Malla esiintyy malliston lanseerausvideolla.

Eskapismi ja euforia taas viittaavat kappaleen rakenteeseen ja sen herättämiin mielihaluihin, sillä Moi-biisin sisällä palava tuli auttaa vapauttamaan sen mitä ikinä onkaan joutunut viime aikoina pitämään piilossa. Oli se sisäinen vankila sitten ahdistukseen, vihaan, pelkoon, toivottomaan odotukseen tai mihin vaan pohjautuva, tarjoaa Moi synninpäästön silmää iskien ja lempeää kättä tarjoten. Kappale kaikuu öisiä valtateitä, kolmikerroksisen yökerhon sokkeloisia käytäviä, tahmaisia kehoja ja holtittomiin lopputuloksiin johtavia irtipäästöjä.

“Palasin ajassa taaksepäin hetkiin, kun olen pyörinyt jossain eri paikkakunnilla ja saanut jakaa palan elämää monien ihmisten kanssa merkittävillä hetkillä”, Malla kertoo. “Niitä hetkiä, kun edellinen aikakausi elämässä sammuu ja uusi valo syttyy horisonttiin, voimistuu ja sinne on pakko päästä. Se on kuin puoleensa vetävä energia. Ei mitään hajua että mikä ‘se’ tarkalleen on ja missä, mutta ‘sinne’ on päästävä. Jotain on tapahduttava.”

“Sen energian pystyi joinakin iltoina tuntemaan kehossa ihmeellisenä väreilynä, kun jengi kokoontui samaan paikkaan ja jokaisen tyypin sisäinen uhmakas ja kasvava voima loi hetkellisesti täysin uuden tilan sinne minne ikinä silloin olikaan päädytty. Uuden alku. Inspiraation lähde.”

Inspiroiva kappale onkin, sillä näinä aikoina kun ympäröivät rajoitukset ja väestön läpi pyyhkivä virus painostavat varovaisen pelokkaaseen ja sisäänpäinkääntyneeseen tapaan toteuttaa omaa elämää, tulee Moi ja räjäyttää esiin kaiken sen villin elinvoiman, joka jossain tuolla syvällä vielä satavarmasti roihuaa.

Malla julkaisi esikoislevynsä viime vuoden huhtikuussa, ja kertoi silloin Rumban haastattelussa muun muassa kuinka albumia tehdessä kiinnosti ”nimenomaan se, miten suomen voi saada kuulostamaan siltä, ettei se mene epäymmärrettäväksi. Että se olisi soljuvaa ja kiva laulaa.” Voit lukea laajan haastattelun täältä.

 

YouTube video

Lisää luettavaa