Näyttelevä räppäri vai räppäävä näyttelijä? Gracias mukana kahdessa uutuussarjassa

Olosuhteisiin nähden vuosi 2020 oli Graciasille hyvä: hän julkaisi ensimmäisen suomenkielisen albuminsa ja osallistu peräti kahden televisiosarjan kuvauksiin. Nyt Graciasin voi nähdä sekä Karkurit- että Aikuiset-sarjoissa televisiossa.

27.01.2021

Aikuiset-sarjan tänään alkavalla toisella tuotantokaudella nähdään muutaman kohtauksen mittaisessa roolissa Gracias. Se ei kuitenkaan ole poikkeuksellista: sarjan ensimmäisellä kaudella kuultiin hänen musiikkiaan ja nähtiin esimerkiksi Biniyam ja Yeboyah.

”Seurasin ykköskautta sivusilmällä ja se sarjan uskottavuus kiehtoi. Sarjaa oli selkeästi kirjoittamassa ja tuottamassa ihmiset, jotka hogaa näitä läppiä”, Gracias kertoo.

”Välillä oli juttuja, mitkä ymmärretään vain Stadissa. Ekaa kertaa kirjoitettu uskottava sarja nuorista stadilaisaikuisista. Mulle Aikuiset olisi ollut muutama vuosi sitten maailman isoin juttu. Nyt olen vähän yli-ikäinen kohderyhmään, mutta silti pystyin samaistumaan ja nauramaan niille läpille.”

Graciasin esiintyminen sarjassa ei ollut poikkeuksellista myöskään siitä syystä, että hän ei ole ollut enää vuosiin räppäri vaan räppäri-näyttelijä. Kokeeko hän olevansa näyttelevä räppäri vai räppäävä näyttelijä?

”En lähtisi kategorisesti itseäni määrittelemään – tykkään molemmista. Molemmat ovat jossain muodossa olleet aina mun tekemisessä. Räpissä on esiintyjyyttä lavalla olemisesta musavideoiden tekoon ja promokuviin. Lavallakin sitä kantaa jotain pienoista roolia, ei se ole ihan se arkinen Gracias.”

Esiintyjyys on ilmennyt musiikkiuralla aluksi tiedostamatta ja sitten tiedostaen. Se on antanut työkaluja näyttelijäntöihin. Työkalut ovat liikkuneet myös toiseen suuntaan.

”Visuaalisuus on yksi tärkeimmistä inspiraation lähteistäni, kun kirjoitan musaa. Haluan päästä vielä enemmän kiinni niihin pääni sisällä oleviin tarinoihin, tehdä musasta näyttämöä. Vaikka suurin osa mun musasta saa inspiraation mun omasta elämästäni, niin ei sen tarvitse olla yksi yhteen. Aiheita voi käsitellä näyttämönä, jolle laittaa erilaisia rooleja ja hahmoja.”

Gracias antaa esimerkin.

”Olen aina sanonut, että kolme minuuttia on lyhyt aika kertoa tarina jostain ihmisestä. Jos käsittelisin vaikkapa exääni, niin eiköhän se enemmänkin kertoisi kaikista existäni. Yksi hahmo, jossa ammentaisi niistä kaikista. Koen, että olisi jopa epäreilua yrittää kolmeen minuuttiin kirjoittaa yhden ihmisen.”

Hän sanoo, ettei kuitenkaan usko, että kirjoittaisi täysin fiktiivisestä hahmosta tai fiktiivisenä hahmona.

Gracias teki näyttelijändebyyttinsä Vuosaari-elokuvassa vuonna 2012. Siihen päätyminen oli sattumien ja työn summa. Gracias oli julkaissut Ezra Gouldin ohjaaman HKI-musiikkivideon. Aku Louhimies oli nähnyt videon ja kiinnostunut räppäristä.

”Louhimies otti yhteyttä. Kävin ainakin pari kolme kertaa veivaamassa juttuja. Aina sanottiin, että kiitos kun kävit, jätä numerosi. Sitten viimein tuli puhelu ja sain roolin. Eli ihan castingin kautta jouduin menemään, ei sitä roolia vaan heitetty mulle.”

Vuosaaren jälkeen Gracias on nähty muiden muassa elokuvissa Leijonasydän (2013), Hymyilevä mies (2016) ja Pahan kukat (2016). Hän on yksi Roba-sarjan päähahmoista, vanhempi konstaapeli Santiago Mebele. Robasta tuttuja hahmoja nähdään myös juuri C Morella alkaneessa Karkurit-sarjassa. Myös Graciasin Mebele.

”Nyt ollaan vaan cooleissa siviilivaatteissa eikä poliisihaalarissa.”

Karkurit-sarjan kuvaukset keskeytettiin koronan takia keväällä.

”Ehdittiin ehkä kaksi päivää kuvata. Silloin oli huoli, niin kuin koko muullakin Suomella, että mitä tulevaisuus pitää sisällään.”

Sarja saatiin kuvattua loppukesän ja syksyn aikana. Gracias kiittelee kuvausten työryhmää: ympäristöstä oli saatu luotua niin turvallinen, että pystyi tekemään töitä luottavaisin mielin.

KRP:n alaisuudessa toimivasta karkuritiimistä kertovan sarjan ovat ohjanneet Jalmari Helander, Saara Cantell ja Teppo Airaksinen. Sarjaa tähdittävät konkarinäyttelijät, kuten Pirjo Lonka, Matti Onnismaa, Kari Hietalahti ja Antti Reini. Gracias mainitsee kollegat yhdeksi tärkeimmistä inspiraatiosta näyttelijänhommissa.

”Ihmiset motivoi. Näinkin lyhyessä ajassa olen päässyt eturivin ohjaajien hommiin ja näyttelemään pitkän uran tehneiden näyttelijöiden kanssa. Siitä on saanut ammennettua voimaa ja halua tsempata vielä kovemmin.”

Gracias sanoo, että Karkurit-sarjan myötä on tarjoutunut jälleen uusia mahdollisuuksia.

”Tavoitteena olisi saada joku monimuotoinen rooli, jossa pääsisi näyttämään omaa potentiaalia. Haastavampia rooleja, joilla haastaa itseään ja viedä osaamistaan seuraavalle tasolle.”

Lisää luettavaa