”On lohdullista ajatella, että kaikki tapahtuu syystä, mutta joskus haluaa velloa melankolisesti menneessä” – F laulaa luopumisen ristiriitaisuudesta

Uudessa biisissä vierailee Kasmir.

22.01.2022

Ensimmäisenä singlenään tälle vuodelle F julkaisi eilen kappaleen nimeltä Mitä jos. Universalin kautta ilmestyneellä biisillä vierailee Kasmir, joka tyylillisesti komppaa F:n yhä enemmän r&b:n suuntaan taipuvaa ilmaisua, mutta temaattisesti tuo kappaleen pohdintoihin vastapainoa. Kokonaisuutena eheässä ja jopa hienostuneen aistikkaaseen vivahtavassa biisissä käsitellään lempeän laulun kautta tärkeän ihmissuhteen päättymiseen kuuluvaa ristiriitaisuutta ja kivuliaisuutta.

”Kun jostain ihmisestä luopuu, se jättää jälkiä”, F sanoo. ”Välillä jäljet nousevat pintaan ja tulevat näkyvämmiksi, ja silloin sitä jää miettimään, että mitä jos kaikki olisikin mennyt toisin. On lohdullista ajatella, että kaikki tapahtuu syystä, mutta joskus haluaa velloa melankolisesti menneessä, jossitella ja ikävöidä, ehkä vähän itkeä.”

Kappaleessa käsitellyt tuntemukset ovat universaaleja kokemuksia ja peruskauraa mitä ihmisyyteen tulee, mutta tavassa, jolla ne nyt kontekstissaan tuodaan esiin, on jotain poikkeuksellista ja kiinnostavaa. Biisissä ei nimittäin pop-kulttuurille ominaisesti normalisoida asenteita, joita eroamiseen ja ihmissuhteisiin helposti dramaattisuuden nimissä liitetään, kuten myrkyllistä omistushaluisuutta, repivää ja riipivää tuskan tunnetta, tai läheisriippuvuuteen pohjaavaa kyvyttömyyttä elää ilman toista.

Sen sijaan Mitä jos tuo esiin terveitä ja maltillisuudessaan lähes arkiselta tuntuvia keloja, joita varmasti joka ikinen merkityksellinen ihmissuhde päättyessään jättää jälkeensä. Kappale osoittaa, että vaihtoehtoisia lopputulemia voi miettiä ilman että prosessista kasvaa elämää suurempi kärsimysnäytelmä. Intensiivisiäkin luopumisen herättämiä tunteita voi tuntea ilman tarvetta reagoida tunteisiinsa myrskyisän toksisilla tavoilla.

Kappaleen kruunaa Kasmirin säkeistö, joka ikään kuin sinetöi eroamisen mielekkyyden. ”Mä olen todella otettu, että F kysyi mua mukaan tähän biisiin”, Kasmir kertoo. ”Ja myös hemmetin ylpeä miten hieno siitä tuli! Mun kulma tähän tekstiin oli se, että ehkä joidenkin asioiden on kuulunut mennä niin kuin ne ovat menneet. Päällimmäisenä kelana oli se, että jos toisella mahdollisuudella epäonnistuisi vielä pahemmin, olisiko parempi jättää se mahdollisuus kellumaan sellaiseen tilaan, missä se voi olla mitä vaan.”

F julkaisee tämän vuoden aikana kolmannen albuminsa, joka tulee temaattisesti olemaan kevyempi ja toiveikkaampi kuin artistin kaksi aiempaa levyä. Viime vuoden aikana F julkaisi kappaleet Ihana, johon liittyvän haastattelun voit lukea täältä, sekä biisin Menetän sut yhdessä Hassan Maikalin kanssa, josta lisää täällä.

Lisää luettavaa