Onko mies ja kitara historiaa vai toistiko Ed Sheeran vain vanhan temppunsa?

Uutta Ed Sheerania.

27.06.2021

Ed Sheeran tuli tunnetuksi katusoittaja-henkisellä mies ja kitara -imagollaan, joka veti keikatkin pitkälti omin voimin. Punatukkainen flanellipaitoihin pukeutuva britti sulatti sydämet ja nousi nopeasti yhdeksi maailman suosituimmista artisteista. Laulajalla on tunnistettava tyyli, niin tunnistettava, että kaikki hänen jälkeensä tulleet mies ja kitara -kokeilijat vaikuttivat lähinnä kopioilta.

Nyt vaikuttaa siltä, että tämä kaikki on historiaa. Uusi single Bad Habits on toki tarttuva edm-biisi, mutta kuulostaa tyylivaihdoksi liian tasapaksulta. Nimettömämpi artisti ei erottuisi tällä kappaleella joukosta, sillä tämä on biisi, jonka Calvin Harris tekisi huonona päivänään – todennäköisesti ihan jonkun muun artistin levylle. Tällaisella biisillä Ed Sheeran ei tuo edm-maailmaan mitään uutta tai omaperäistä.

Britti-edm voi hyvin. Siitä todisteena esimerkiksi tosi-tv:stä aiemmin tutun Joel Corryn nousujohteinen ura. Tässäkin mielessä brändiltään ujon Sheeranin hyppääminen tällaiseen maailmaan tuntuu oudolta.

Kappaletta on ollut tekemässä Sheeranin luottotuottaja Fred Gibson, joka tunnetaan Fred Again.. -taiteilijanimellä. Myös Gibson osaisi tehdä tällaisen biisin jollekin toiselle artistille väärällä kädellään. Kerroimme Gibsonista aiemmin täällä.

Tuoreella musiikkivideolla vampyyriksi maskeerattu laulaja riekkuu ympäri hektistä yöelämää ja tulee muun muassa pelastaneeksi (ainakin melkein) oman kaksoisolentonsa autokolarista. Mitä pidemmälle video menee, sitä selkeämmältä vaikuttaa, että kyseessä on jonkinasteinen mainostemppu, joskin samalla todennäköinen hitti. Videon edetessä maskista pikkuhiljaa luovutaan ja aivan lopussa laulaja istahtaa kitaran kanssa talon katolle, joskin nahkatakki yllään.

Kenties kyseessä on laulajan hyväksi havaitsema tapa herättää huomiota. Jo kerran aiemmin Ed Sheeran on tehnyt vastaavan tempun. Pharrell Williamsin kanssa tehty Sing-kappale yllätti aikoinaan uudenlaisella tyylillään, joskin ollen tätä Bad Habits -rallatusta huomattavasti vakuuttavampi. Mahdollisesti Ed Sheeran palaa samantien siihen minkä parhaiten osaa.

Tuoreen sinkun kerrotaan olevan ensimmäinen virallinen singlejulkaisu neljään vuoteen. Edellinen uusi biisi Sheeranilta ilmestyi kuitenkin viime joulukuussa, sen löydät täältä. Katso Bad Habits -video alta.

Lisää luettavaa