Ovatko tulevaisuuden musiikkikokemukset tällaisia? Suomalaismuusikon videolla hyödynnetään 8D-efektiä, joka saa pään pyörälle

Uutta Artemia.

26.06.2020

Artem julkaisi uuden kappaleen Värit. Biisi on Artem x Yonas -duosta tutun muusikon toinen soolosingle. Ensimmäisestä lisää täällä.

Erikoisen kappaleesta tekee se, että sillä hyödynnetään 8D-efektiä, kuten View teki oman tuotantonsa saralla hiljattain.

Tämän lisäksi Artem on päättänyt hyödyntää efektiä musiikkivideolla. Hän kertoo asiasta näin:

”Ajatus lähti siitä, kun kuulin kavereilta yhdestä 8D-miksatusta biisistä. Yksi niistä heitti, että ’tsekatkaa äijät tää kuulokkeet pääs, tääkuulostaa iha hullulta!’ Toinen kaveri heitti ’Artem, miks et tee tällaista?’. Pian tulikin ajatus siitä, että mitenköhän tällainen äänimaailma pelaisi yhteen musavideon kanssa ja että onko sellaista edes tehty?”

Värit-kappale valikoitui tarkoitukseen, sillä sen soundi on laulajan mukaan ”hyvin visuaalinen ja aiheeltaan melko abstrakti”.

Projektia on työstetty yhdessä ohjaaja Karim Sahebin ja tuottaja Atso Soivion kanssa, joista jälkimmäinen teki myös 8D-miksauksen. Videolla nähdään muun muassa levitointia, joten mainittu abstraktius on läsnä.

Vastaavat 8d-miksaukset ovat yleistyneet maailmalla viime vuosina rutkasti. Pääpointtina on, että kappale on miksattu siten, että se kuulostaa siltä kuin se kiertäisi kuulijan päätä. Tämä tosin edellyttää käytännössä sitä, että kuulija käyttää kuulokkeita.

Mahdollisesti 8d-miksauksen hyödyntäminen yleistyy musiikin kuluttamisen sivumahdollisuudeksi, vähän kuin 3d-efektit elokuviin aikoinaan.

Katso video alta.

Lisää luettavaa