Pietaripojan ja Koksukoon yhteisprojekti vie Ryttylä Cityn jännittäville kaduille

Kaksikon käsittelyssä lapsuusmuistot muuttuvat yllättävän viihdyttäviksi.

10.04.2022

Pietaripoika ja Koksukoo julkaisivat viime keväänä ensimmäisen singlensä uuden yhteisprojektinsa alla, ja nyt perjantaina Katakombin kautta ilmestyi kaksikon koko levy. Ryttylä City kertaa ryttyläläisen Pietaripojan kehityskaarta lapsuustarinoiden kautta, jotka heräävät ainutlaatuisella tavalla henkiin supertuottaja Koksukoon omintakeisen soundin avulla. Vierailijoina albumilla kuullaan Kikiä, Kurvin Galaktisia, Eevil Stöötä, Asaa ja Ex Tuuttizta.

Ryttylä ei ehkä se kaikista keskeisin menomesta ole, mutta nousee nyt Pietaripojan ja Koksukoon käsittelyssä maailmankartalle – tai ainakin suomiräppikartalle. Pietaripojan vaiherikkaita tarinoita kuunnellessa Ryttylä saa katu-uskottavat kasvot ja rosoiset reunamat, joiden sisälle kätkeytyy akuutteja tilanteita aina hiilivaunussa häpeämisestä karkkipäivänä ilman karkkia jäämiseen.

Yhtenä teemana levyn läpi kulkeekin pienille koltiaisille ominaiset tihutyöt, jotka eivät sinänsä perustu mihinkään dramaattisen pahoihin aikeisiin, mutta joista seuraa kerta toisensa jälkeen ikäviä rangaistuksia. Toisaalta Pietaripojan pikkuiset rötökset kutistuvat oikeaan perspektiiviin siinä vaiheessa kun kuvioon tulevat isot jätkät ja kurjat kaverit: nuoren miehen elämä ei helppoa ole, kun täytyy väistellä pahisten linkkuveitsiä ja varoa katsomasta näitä päin, ettei tule pataan.

Vaikka Ryttylässä vaikuttaisi tapahtuvan roppakaupalla nimenomaan Ryttylälle ominaisia käänteitä, kuvastaa albumi monilta osin jonkinlaista universaalia lapsuuden kokemusta, jonka eläminen ei maantieteellistä sijaintia katso. Mittasuhteet levyllä ovat hellyttävän lapsenomaisia Pietaripojan tarkastellessa elämää ei-aikuisten linssien läpi: paljon on hämärtyneitä yksityiskohtia ja lapsuusmuistojen mukana alitajuntaan vaipuneita tuntemuksia, jotka saavat albumilla mahdollisuuden nousta pintaan.

Ryttylän kaduilla tapahtuvat itsessään varsin viattomat sattumukset saavat Koksukoolle ominaisissa jännitteisen tummissa biiteissä uuden elämän, joissa elektrovaikutteet lisäävät arkisiin tapahtumiin miellyttävää draamaa. Mehevimmillään kyseinen huvittava kontrasti on Painajaisii-biisissä, jossa Pietaripojan pelottava yökyläilykokemus kaverin luona rakentuu Koksukoon junnaavan kuumottavan biitin kautta kutkuttavan painostavaksi kummitustarinaksi.

Ryttylä City on erikoiseen aihepiiriinsä nähden jopa odottamattoman viihdyttävä. Levyllinen lapsuuteen liittyvien kokemusten purkamista voisi mennä aivan metsäänkin, mutta tämän kaksikon käsissä kokonaisuus on hauska, oivaltava ja musiikillisesti priimatasoa. Osaltaan se kertoo Pietaripojan kyvyistä tarinankertojana, ja toisaalta taas Koksukoon tasokkaasta tuottajastatuksesta. Sekin merkitsee, kuinka nätisti nämä suomiräpin kaksi konkaria pelaavat yhteen, ja nyt näyttäisi siltä, että yhteistyö tuo kummankin vahvuudet valokeilaan.

Kuuntele koko levy alta.

 

Lisää luettavaa