PMMP:n klassikkokappale elää uutta elämää kahden lempeydellään loistavan artistin biisissä

Ellaellan ja Ville Veikan matkalaulu on pehmeä tuokiokuva pitkän suhteen risteyskohdasta.

25.02.2024

Debyytti-ep:nsä viime vuoden marraskuussa julkaisseelta Ellaellalta ilmestyi perjantaina 23. helmikuuta ensimmäinen ep:n jälkeinen single. Ajetaanko hiljempaa? -biisissä vierailee debyyttialbumiaan valmisteleva Ville Veikka, ja Suomen Musiikin kautta ilmestyneen kappaleen on tuottanut Miko Kontturi.

Kappale ilmentää Ellaellan Haluu mua -ep:lläkin näkynyttä pehmeää puolta, joka näkyy tunnepitoisen avoimuuden ja rehellisen haavoittuvuuden kautta. Ajetaanko hiljempaa? kertoo kohti mahdollista päätepistettään hapuilevasti kulkevan suhteen yhdestä risteyskohdasta, jossa punnitaan yhteisen rakkauden vaalimisen ja toisistaan erkaantumisen mahdollisuuksia.

Tätä yhdessä pysymisen ja eroamisen välistä tunnustelua, jota varsinkin pitkässä suhteessa on lähestulkoon välttämättömyytenä ajoittain tehtävä, käsitellään biisissä enemmän nimenomaan mahdollisuutena kuin ongelmana, sillä biisin syvin vire on ilmava ja rakastava. Ville Veikka on luonteva vierailijavalinta, sillä rakkauden päättymistä omissakin biiseissään käsitelleelle artistille luonteenomainen sydämellinen ja seesteinen ilmaisutyyli on kuin tehty tätä biisiä varten.

Oman seikkailullisuutensa kokonaisuuteen tuo se, että samalla kun tarinassa kuljetaan kohti suuria ratkaisuja suhteen kannalta, siinä ollaan myös konkreettisella matkalla tien päällä autossa. Biisin kirkkaan melodian keinutuksessa on helppo nähdä sininen taivas kaartumassa autiolla suoralla ajavan auton yllä, sisällään kaksi toisilleen tärkeää ihmistä ja horisontissa vielä arvoituksellisen sumun sisällä väreilevä tulevaisuus.

Vapautta on monenlaista: Hetki ennen painavaa päätöstä, joka on niin suloinen, että sitä halutaan biisissä pitkittää tahallaan. Hetki, jona irrottaa otteensa toisen kädestä, kun uteliaisuus tuntematonta tulevaa kohtaan on kasvanut suuremmaksi kuin luopumisesta aiheutuva kipu. Hetki ajattomuudessa, kun on vain avoimesta ikkunasta virtaava viileä ilma ja yhteinen hiljaisuus.

Hauskan vireen biisiin tuo myös leikittely PMMP:n vuonna 2005 ilmestyneellä Matkalaulu-klassikolla. Railakas keikkabussielämää käsittelevä kujeilukappale, jonka veikeän pinnan alta löytyi suuria eksistentiaalisia teemoja, saa Ellaellan ja Ville Veikan versioinnissa mietteliäämmän silauksen, jossa PMMP:n käsittelemät kysymykset kiintymyksestä ja hetkeen keskittymisen vapauttavasta luonteesta kulkevat edelleen mukana.

Ajetaanko hiljempaa? -kappaleessa hienointa on sen keskeneräisyyttä kunnioittava kokeileva asenne. Ei ole pakko tietää heti kaikkea, eikä ole pakko suunnata kohti yksiselitteistä määränpäätä, tai välttämättä kohti minkäänlaista määränpäätä ollenkaan. Biisiä kannatteleva myötätunto tulee loistavasti esiin niin artistien harmonisesti yhteensopivissa äänissä kuin kappaleen anteeksiantavassa luonteessa.

 

Lisää luettavaa