Polkeeko The Voice of Finland -formaatti muusikkojen oikeuksia?

06.10.2011

Muusikkojen liitto ry tuohtui Universal Musicille kykykisasta. Heidän mukaansa artistien oikeuksia poljetaan formaatin varjolla.

Kuva: Universal.

Yleisradio uutisoi eilen, että Muusikkojen Liitto ry harkitsee oikeustoimia Universal Musicia vastaan. Se pitää The Voice of Finland -laulukilpailun sopimusehtoja täysin kohtuuttomina, kun taas Universalin mukaan tiukat ehdot ovat kansainvälisen tv-formaatin määrittelemiä ja siten kaikkialla samat.

Ohjelmaan osallistuvien on allekirjoitettava sopimus, jossa kilpailussa menestyvä sitoutuu paitsi levyttämään, myös muun muassa maksamaan muusta viihdealan työstä provisiota levy-yhtiölle. Muusikkojen Liiton mielestä sopimusehdot ovat täysin kohtuuttomia.

Ylen haastatteleman Muusikkojen liiton lakiasiain päällikön Lottaliina Lehtisen mukaan yhteen allekirjoitettavaan sopimukseen on niputettu kaikki mahdolliset musiikkialan sopimukset.

– Vaikka sopimus koskee vain tätä kilpailua, niin kuitenkin sopimuksen mukaan artisti maksaa myös muusta tulosta provisioita levy-yhtiölle.

Formaatin sätkynukkeja?

Universalin mukaan The Voice of Finlandin sopimusehdot ovat kansainvälisen formaatin mukaisia, mutta toimitusjohtaja Jarkko Nordlund kertoi Ylelle, että he ovat tarvittaessa valmiita neuvottelemaan ehdoista.

Rumba ei saanut Nordlundia kiinni torstaiaamuna, mutta voiko tämän tulkita niin, että potentiaaliset supertähdet saavat edullisemmat sopimukset kuin levy-yhtiön vähemmän potentiaalisiksi rankkaamat pärjääjät? Kykykisassa menestyvän artistin kannalta formaatti on kaksiteräinen miekka: parhaassa tapauksessa aukeaa tie supertähteyteen, huonommassa levy-yhtiö päästää studioon, mutta tuotosten flopattua artistille jää vain kokemus.

Muusikkojen liitto ry vei viime vuonna markkinaoikeuteen X Factor -ohjelman tuotantoyhtiön Fremantle Median sekä Spinefarmin niin ikään kohtuuttomien sopimusehtojen takia. Markkinaoikeus ei ottanut sopimusehtoja tarkasteluun.

Nykyiseen hallitusohjelmaan on kirjattu, että tällä hallituskaudella muutetaan tekijänoikeuslakia sillä tavalla, että taataan taiteilijalle kohtuullinen korvaus aina kun he luovuttavat tekijänoikeuksiaan.

The Voice of Finland -laulukilpailu nähdään keväällä Nelosella.

Lisää luettavaa