Polttavan ajankohtaista euroviisuviikon katseltavaa: kohubändin mielenilmaus Israelissa

Hatari-dokumentti nyt Yle Areenassa.

Hatari-yhtye dokumentissa A Song Called Hate.
Eggert Jóhannesson

Euroviisujen voitosta kisaillaan tällä viikolla Rotterdamissa. Blind Channel mittelee finaaliin pääsystä torstaina, ja finaali on sitten lauantaina. Laulukilpailu järjestettiin edellisen kerran vuonna 2019 Israelissa, joka on otsikoissa nyt vastenmielisten uutisten vuoksi. Senpä vuoksi A Song Called Hate -dokumentti on polttavan ajankohtainen juuri nyt.

Docpoint-elokuvafestivaalilla talvella ensiesityksensä saanut A Song Called Hate on katsottavissa Yle Areenassa. Anna Hildurin esikoisohjaus seuraa islantilaisyhtye Hatarin matkaa Israelin euroviisuihin. Dokumentista syntyy monitasoinen soppa.

Poliittisesti trollaava performanssiryhmä joutuukin ottamaan vastuuta sanoistaan. On eri asia heitellä läppää kapitalistisen järjestelmän tuhoamisesta kuin yrittää antaa ääni apartheidin alistamalle kansalle ristiriitaisten vaatimusten aallokossa.

Euroviisujen epäpoliittisuus on koominen paradoksi ilman tätä dokumenttiakin, mutta järjestävän organisaation kiemurtelun seuraaminen vie tekopyhyyden niin sanotusti nextille levelille.

Nopeasti käy selväksi, että islantilaisten (ja miksei muidenkin eurooppalaisten) hyvistä aikomuksista huolimatta Israelin–Palestiinan konflikti on niin vaikea, monimutkainen ja pitkäikäinen vyyhti, että eipä näitä asioita vain tulla laittamaan kuntoon euroviisuviikon aikana, vaikka kuinka käärisi hihat.

Katso A Song Called Hate Yle Areenasta.